Baba ganoush

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Baba ganoush by Shutterstock Shutterstock

Baba ganoush jelo je s Bliskog istoka koje se uglavnom povezuje s Libanonom, a sastoji se od pečenih patlidžana, češnjaka, maslinovog ulja, soka od limuna i tahinija. Gotov namaz poslužite uz pita kruh, lepinju ili tortilju. Možete ga iskoristiti i kao namaz u sendvičima ili burgerima. 


Sastojci

Broj porcija
4
3 srednjapatlidžana
1 češanj češnjaka
3 žlicemaslinovog ulja
1½ žličicedimljene crvene paprike
malo soli
3 žlicetahini paste
peršin, nasjeckani za dekoraciju

Priprema

1 Pecite

Patlidžane operite i osušite, a pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Na dno pećnice stavite lim za pečenje obložen aluminijskom folijom pošto će patlidžani tijekom pečenja puštati sok.


Patlidžane probodite vilicom i stavite na rešetku u pećnicu. Pecite ih otprilike 60 minuta, te ih povremeno okrenite. Gotovi su kad im je središnji mesnati dio potpuno mekan. 


2 Usitnite

Gotove patlidžane izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade, a zatim im skinite koru. Meso patlidžana ubacite u multipraktik skupa s češnjakom, limunovim sokom, dimljenom crvenom paprikom, tahini pastom i soli po ukusu.


Upalite multipraktik i postepeno dodajte maslinovo ulje kako bi dobili što kremastiju teksturu. 


3 Poslužite

Probajte, po ukusu dodajte još začina. Prebacite u zdjelicu, pokapajte s par kapi maslinovog ulja, posipajte nasjeckanim peršinom i poslužite s pita kruhom ili lepinjom. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.