Zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i stabljike celera te dinstajte miješajući dok ne omekša oko 3 minute.
Potom dodajte protisnuti češnjak i crvenu papriku i prodinstajte uz stalno miješanje dok ne zamiriši, oko 1 minutu.
Podlijte pilećim temeljcem, ubacite cijelu grančicu ružmarina i lovorove listove. Pojačajte vatru i zakuhajte juhu pa smanjite, dodajte kelj narezan na trakice, poklopite i kuhajte 15 minuta.
Maknite lovor i stabljike ružmarina iz juhe. Dio graha možete izgnječiti vilicom ako želite gušću juhu. Možete dodati i 2 šalice juhe pa sve usitniti štapnim mikserom.
Smjesu (ili samo izgnječeni grah) zajedno s dijelom kojeg niste usitnjavali dodajte u juhu i promiješajte da se sjedini.
Posolite i popaprite po ukusu.
Slaninu kratko prepržite na suhoj tavi da postane hrskava. Juhu stavite u tanjure pa gore stavite malo prepržene slanine. Poslužite dok je još vruće.