Acquacotta - talijanska juha od kruha

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Acquacotta - talijanska juha od kruha by Shutterstock Shutterstock

Acquacotta je jednostavna tradicionalna juha od kruha koje potječe iz obalnog područja Italije poznatog kao Maremma. Acquacotta na talijanskom jeziku znači kuhana voda, a ovo seljačko jelo je djelomično izmišljeno kao način da se stvrdnuti, stari kruh učini jestivim.

Sastojci

Broj porcija
4
60 mlmaslinovog ulja
1luk, sitno nasjeckan
2 žliceperšina, sitno nasjeckanog
4velika lista blitve (može i kelja ili kupus)
60 mlcrnog vina
380 gpasirane rajčice
1 lvode
1 žlicasoli
papar
4šnite starog ili tostiranog kruha
1 češanj češnjaka, oguljen i prerezan na pola
ribani sir

Priprema

1Pirjajte luk

U velilom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i pirjajte dok ne omekša i postane lagano zlatne boje, oko 5 do 8 minuta.


2Dodajte peršin i blitvu

Dodajte nasjeckano lišće peršina i nasjeckano lišće blitve. Pirjajte dok ne uvene, oko 2 minute.


3Dodajte vino

Dodajte vino i kuhajte dok miris alkohola ne nestane, oko 1 minutu.


4Dodajte rajčice

Dodajte rajčice i vodu, zatim začinite solju i paprom i pustite da zavrije. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta.


5Tostirajte kruh

Tostirajte kriške starog (ili svježeg) kruha. Svaku prepečenu šnitu kruha natrljajte češnjem sirovog češnjaka, prerezanim na pola, prije nego stavite 1 šnitu na dno svakog tanjura ili zdjelice.


6Poslužite juhu

Prelijte juhu preko prepečenog kruha, ostavite 1 do 2 minute da kruh omekša, a zatim na vrh svake porcije juhe naribajte tvrdi sir i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.