Ribollita

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Ribollita by Shutterstock Shutterstock
Ribollita by Shutterstock Shutterstock

Ova gusta juha iz Toscane prava je hrana za tmurne dane. Prepuna je povrća i radi se u bezbroj različitih verzija, ali osnovu čine stari kruh, bijeli grah i jeftino povrće. Ime dolazi od riječi „podgrijati“ jer se obično radila s ostacima minestrone juhe.

Sastojci

Broj porcija
4
240 gbijelog graha iz konzerve
240 gsjeckane (ili pasirane) rajčice
2 žlicemaslinovog ulja
0,5luka
3 režnjačešnjaka
1mrkva
0,5 glavicekelja
0,5 glavicekomorača
1 litrapovrtnog temeljca
1krumpir
1 žličicaružmarina
1 žličicatimijana
1 žličicamljevenje ljute paprike
sol, papar

Dodatno

4kriške starog kruha
50 gsira ribanca ili Grana Padano

Priprema

1Popržite luk i češnjak

Luk i češnjak kratko pržite na maslinovom ulju u većem loncu za juhu, dok ne omekšaju.


2Sitno nasjeckajte povrće i dodajte ga u lonac

Mrkvu, celer, kelj, koromač, poriluk i tikvicu operite, očistite i sitno nasjeckajte, pa dodajte u lonac. Pržite ih nekoliko minuta. Začinite, podlijte temeljcem i ostavite da zavrije.


3Dodajte krumpir

Krumpir ogulite i narežite na kockice, dodajte ga i kuhajte 30-35 minuta.


4Dodajte grah i rajčicu

Grah i sjeckanu rajčicu umiješajte u juhu i kuhajte još 10 minuta.


5Izblendajte dio juhe

Polovicu količine juhe usitnite, ali ne previše štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite u juhu i promiješajte. Posolite i popaprite ako je potrebno.


6Tostirajte kruh

Stari kruh, po želji, malo tostirajte i natrgajte u juhu, te promiješajte. Juha mora biti gusta, ali ne pregusta (po potrebi razrijedite s malo vode).


7Poslužite toplu

Juhu poslužite pokapanu s malo maslinovog ulja i posipanu sirom ribancem ili naribanim Grana Padano sirom

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.