Luk i češnjak kratko pržite na maslinovom ulju u većem loncu za juhu, dok ne omekšaju.
Mrkvu, celer, kelj, koromač, poriluk i tikvicu operite, očistite i sitno nasjeckajte, pa dodajte u lonac. Pržite ih nekoliko minuta. Začinite, podlijte temeljcem i ostavite da zavrije.
Krumpir ogulite i narežite na kockice, dodajte ga i kuhajte 30-35 minuta.
Grah i sjeckanu rajčicu umiješajte u juhu i kuhajte još 10 minuta.
Polovicu količine juhe usitnite, ali ne previše štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite u juhu i promiješajte. Posolite i popaprite ako je potrebno.
Stari kruh, po želji, malo tostirajte i natrgajte u juhu, te promiješajte. Juha mora biti gusta, ali ne pregusta (po potrebi razrijedite s malo vode).
Juhu poslužite pokapanu s malo maslinovog ulja i posipanu sirom ribancem ili naribanim Grana Padano sirom