Calzone pizza

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Calzone pizza by youtube
Calzone pizza
Calzone ili preklopljena pizza hrskava je iz vana, a sočna iznutra. Postupak izrade je sličan kao i kod klasične pizze, tijesto se umijesi i razvalja, a zatim se polovica puni nadjevom te se s drugom polovicom preklopi i dobro se zatvore rubovi. Osim navedenih sastojaka u receptu, u nadjev možete staviti i suhu salamu, tunu, kukuruz ili papriku, izbor je na vama.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

500 gglatkog brašna
200 mltople vode
7 gsuhog kvasca
2 žličicešećera
1 žličicasoli
4 žlicemaslinovog ulja

Nadjev

300 mlpasirane rajčice
Sol po ukusu
½ žličicebosiljka
½ žličiceorigana
150 gšampinjona
150 gnaribanog sira po izboru
150 gtanko narezanog sira po izboru
150 gšunke po izboru
500 gsmrznutog špinata
1 češanjprotisnutog ili nasjeckanog češnjaka
1 žlicamaslinovog ulja
250 gricotta sira
50 gnaribanog parmezana
150 gmozzarelle
Papar po ukusu
6 žlicavode
2 žlicemaslinovog ulja (za pečeno tijesto)

Priprema

Tijesto

1Aktivirajte kvasac

Napravite tijesto tako da u manjoj posudi pomiješajte kvasac s toplom vodom i šećerom. Promiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao. 


2Umijesite tijesto

U većoj posudi sjedinite brašno, ulje i sol, napravite udubinu u sredini pa u nju ulijte smjesu s kvascem i rukama umijesite tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu te ga mijesite 10-tak minuta dok ne postane elastično i glatko. Veću posudu lagano nauljite i u nju stavite tijesto. Prekrite krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplome 45 do 60 minuta kako bi tijesto naraslo, a za to vrijeme pripremite nadjev.

Nadjev

3Sjedinite sastojke

Kako bi ste dobili umak od rajčice, pomiješajte, pasiranu rajčicu s origanom, bosiljkom i soli po ukusu. 


4Očistite i narežite

Pripremite šampinjone tako da ih očistite i nasjeckate na ploške, a mozzarellu narežite na tanke šnite. 


5Pripremite špinat

Ako koristite svježi špinat ubacite ga u ključalu, posoljenu, vodu na minutu do dvije. Isperite ili uronite u ledenu vodu kako bi se spriječilo njegovo daljnje prekuhavanje, a zatim ga dobro ocijedite. 


6Umiješajte

U tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje pa na njega stavite češnjak i špinat. Popržite minutu do dvije pa sklonite s vatre. Ako je potrebno špinat još malo ocijedite od viška tekućine. Umiješajte ricottu, naribani parmezan, začinite sa soli i paprom i ostavite sa strane da se ohladi. 


7Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. 


8Napunite

Tijesto koje je naraslo podijelite na 6 jednakih kuglica, pa svaki na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u krug. Polovicu tijesta punite sa šunkom, sirom i šampinjonima, a drugi dio sa smjesom od špinata i mozzarellom. Na jednu polovicu kruga, ali da vam od ruba ostane 1 do 1,5 cm slobodnog prostora, stavite umak od rajčice, dvije do tri žlice, poslažite šunku i narezani sir, stavite nasjeckane šampinjone i pospite naribanim sirom. 


9Zatvorite rubove

Vodom, pomoću kista, navlažite rubove pa preklopite drugom polovicom. Rub dobivenog polumjeseca lagano utisnite prstima, zavrnite prema unutra i još jednom pritisnite. Isti postupak ponovite i s drugim punjenjem, po želji stavite umak od rajčice, smjesu sa špinatom i poslažite narezanu mozzarellu, preklopite i zatvorite rubove. 


10Pecite

Lim obložite papirom za pečenje pa na njega poslažite preklopljeno tijesto. Na vrhu napravite 2 do 3 reza nožem, kako bi para mogla izlaziti van tokom pečenja, prebacite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta, odnosno dok ne tijesto ne dobije zlatno žutu boju.


11Poslužite

Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, ostavite 5 minuta da se ohladi, premažite maslinovim uljem i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.