Pomiješajte mrkvu, celer i luk u procesoru hrane i usitnite ih u pastu fine teksture.
Nastružite pastu od mrkve, celera i luka u veliku zdjelu i dodajte svo meso, jaja, origano, peršin, krušne mrvice i sol. Miješajte rukama dok se sve dobro ne sjedini. Meso razvaljajte u okruglice veličine golf loptica i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite mesne okruglice u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, otprilike 18 do 20 minuta (ne moraju se kuhati do kraja, jer će se nastaviti kuhati u umaku).
Dok se mesne okruglice peku, stavite veliki lonac posoljene vode da prokuha. Ubacite špagete u kipuću vodu i kuhajte dok ne budu al dente. Ocijedite tjesteninu i sačuvajte pola šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala.
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Ubacite luk i dinstajte ga dok ne postane proziran - oko 2 do 3 minute. Ulijte vodu koju ste sačuvali od tjestenine i pirjajte luk još 2 do 3 minute.
Nakon što je voda isparila, pospite solju pa dodajte listove lovora i čili pahuljice, a zatim ulijte rajčice. Prelijte sve s 4 šalice vruće vode i promiješajte. Posolite i pustite da umak kuha dok se mesne okruglice ne ispeku do kraja - oko 10 minuta.
Kad su okruglice gotove, lagano ih dodajte u umak i nastavite s kuhanjem. Pirjajte, povremeno protresajući tavu da se mesne okruglice pomaknu (ali ne slome), dok umak ne postane gust i aromatičan - oko pola sata.
Ubacite špagete natrag u prazan lonac u kojem ste ih kuhali. Dodajte pola umaka (bez mesnih okruglica) i promiješajte.
Prebacite tjesteninu i umak u zdjelu, dodajte mesne okruglice i prema potrebi još umaka. Poslužite odmah, a preostali umak ponudite na stolu s naribanim sirom.