Špageti i mesne okruglice Lidije Bastianich

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Špageti i mesne okruglice Lidije Bastianich by Shutterstock Shutterstock

Ovo je odličan i vrlo jednostavan recept. Zahtijeva tri vrste mesa, ali kombinacija bilo koje dvije vrste - ili čak samo jedno meso - također će funkcionirati.

Sastojci

Broj porcija
6

Mesne okruglice

450 gmljevene govedine
450 gmljevene junetine
450 gmljevene svinjetine
1luk, narezan ugrubo
1mrkva, ugrubo nasjeckana
2stabljike celera, ugrubo nasjeckana
2jaja, razmućena
1 žličicasušenog origana
30 gsvježeg peršina, sitno nasjeckanog
240 gkrušnih mrvica
1 žlicasoli

Umak

60 mlmaslinovog ulja
1luk srednje veličine, nasjeckan
2 žličicesoli
2lovorova lista
½ žličicečili pahuljica
3konzerve pelata, zgnječenih
450 gšpageta
80 gribanog sira

Priprema

1Zagrijte pećnicu na 220 °C

2Mrkvu, celer i luk usitnite električnim sjekačem

Pomiješajte mrkvu, celer i luk u procesoru hrane i usitnite ih u pastu fine teksture.


3Napravite mesne okruglice

Nastružite pastu od mrkve, celera i luka u veliku zdjelu i dodajte svo meso, jaja, origano, peršin, krušne mrvice i sol. Miješajte rukama dok se sve dobro ne sjedini. Meso razvaljajte u okruglice veličine golf loptica i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.


4Pecite mesne okruglice u pećnici

Pecite mesne okruglice u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, otprilike 18 do 20 minuta (ne moraju se kuhati do kraja, jer će se nastaviti kuhati u umaku).


5Skuhajte tjesteninu

Dok se mesne okruglice peku, stavite veliki lonac posoljene vode da prokuha. Ubacite špagete u kipuću vodu i kuhajte dok ne budu al dente. Ocijedite tjesteninu i sačuvajte pola šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala.


6Dinstajte luk za umak

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Ubacite luk i dinstajte ga dok ne postane proziran - oko 2 do 3 minute. Ulijte vodu koju ste sačuvali od tjestenine i pirjajte luk još 2 do 3 minute.


7Dodajte rajčice

Nakon što je voda isparila, pospite solju pa dodajte listove lovora i čili pahuljice, a zatim ulijte rajčice. Prelijte sve s 4 šalice vruće vode i promiješajte. Posolite i pustite da umak kuha dok se mesne okruglice ne ispeku do kraja - oko 10 minuta.


8Dodajte mesne okruglice umaku

Kad su okruglice gotove, lagano ih dodajte u umak i nastavite s kuhanjem. Pirjajte, povremeno protresajući tavu da se mesne okruglice pomaknu (ali ne slome), dok umak ne postane gust i aromatičan - oko pola sata.


9Skuhane špagete stavite u prazan lonac

Ubacite špagete natrag u prazan lonac u kojem ste ih kuhali. Dodajte pola umaka (bez mesnih okruglica) i promiješajte.


10Prebacite u zdjelu za posluživanje

Prebacite tjesteninu i umak u zdjelu, dodajte mesne okruglice i prema potrebi još umaka. Poslužite odmah, a preostali umak ponudite na stolu s naribanim sirom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.