Piletina, krumpir i poriluk s gremolatom od pinjola

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Piletina, krumpir i poriluk s gremolatom od pinjola by Shutterstock Shutterstock

Hrskava kožica, mekano i sočno meso u kombinaciji s krumpirom i porilukom čine zadovoljavajući obrok bilo koji dan u tjednu, a gremolata napravljena od peršina, prženih pinjola, korice limuna i češnjaka, ovom jelu daje dodatnu svježinu.

Sastojci

Broj porcija
6

Gremolata

50 gsvježeg peršina
50 gprženih pinjola
1 žlicanaribane korice limuna
1 češanjčešnjaka, sitno nasjeckan
¼ žličicesoli

Piletina

680 gkrumpira (oko 4 srednja krumpira)
10 češnjeva češnjaka
60 mlmaslinovog ulja
¾ žličicesoli
½ žličicesvježe mljevenog papra
120 mlpilećeg temeljca
1,8 kgpilećih bataka i zabataka (oko 12 komada)

Priprema

Gremolata

1Napravite gremolatu

Pomiješajte peršin, pržene pinjole, naribanu limunovu koricu i češnjak na dasci za rezanje. Pospite solju, pa smjesu sitno nasjeckajte. Prebacite gremolatu u zdjelu i ostavite sa strane.

Piletina

1Pripremite povrće

Prvo zagrijte pećnicu na 200°C s rešetkom postavljenom na srednju poziciju.


Krumpir ogulite, narežite uzdužno na četvrtine i nasjeckajte na kriške debljine oko 1 do 1.5 cm. Poriluk poprečno narežite na komade debljine oko 2 cm.


2Posložite povrće na dno vatrostalne posude

Posložite krumpir, poriluk i režnjeve češnjaka na dno velike vatrostalne posude. Prelijte s polovicom maslinovog ulja i pospite polovicom soli i papra. Pomiješajte povrće u ulju i začinima.


3Dodajte temeljac i piletinu

Ulijte pileći temeljac, a zatim posložite komade piletine s kožom prema gore na mješavinu povrća. Piletinu ravnomjerno premažite s preostalim 2 maslinovim uljem i pospite s preostalom soli i paprom.


4Pecite u pećnici

Piletinu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na srednjoj rešetki između 40 i 45 minuta. Nakon otprilike 20 minuta, žlicom prelijte sokove iz vatrostalne posude preko piletine .


5Uključite postavke roštilja

Uključite postavke roštilja na vašoj pećnici i povećajte temperaturu na 240 stupnjeva. Nastavite peći dok koža piletine ne porumeni, još oko 5 minuta.


Izvadite posudu za pečenje iz pećnice i ostavite da se piletina odmori 10 minuta.


6Poslužite

Prebacite komade piletine i povrće na pladanj. Žlicom prelijte umak iz posude za pečenje preko piletine i obilato pospite gremolatom.


Poslužite vruće uz preostalu gremolatu za posipanje.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.