Za početak stavite grijati pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Zatim odrežite višak masnoće s pileta i posolite ga izvana i iznutra s polovicom soli.
Luk ogulite i narežite na četvrtine, a mrkvu i pastrnjak ogulite i prerežite poprijeko i uzdužno na četvrtine. U dublju vatrostalnu posudu ili lonac od lijevanog željeza koji može u pećnicu stavite luk, mrkvu, pastrnjak, kadulju, klinčiće i cimet. Preostalu sol pospite po povrću.
Na povrće položite pile pa ulijte temeljac, pivo i jabukovaču i pustite da zavrije na srednje jakoj vatri. Kad je zavrilo, kuhajte nepoklopljeno oko 15 minuta na štednjaku.
Zatim prebacite u pećnicu i pecite oko 30 minuta, podlijevajući sokom iz posude dva ili tri puta.
Nakon 30 minuta, pokrijte pile aluminijskom folijom kako ne bi porumenilo i pecite još 30 minuta.
Nakon 30 minuta, uklonite foliju i pecite pile dodatnih 20-30 minuta, često podlijevajući, dok se pile i povrće ne skuhaju i ne omekšaju.
Nakon što je pile pečeno, izvadite ga na topli pladanj i okružite povrćem.
Sokove od pečenja kuhajte na štednjaku dok se ne reduciraju na pola.
Pile poslužite izrezano i preliveno s malo umaka, a ostatak umaka poslužite sa strane.