Pečeno pile u pivu Lidije Bastianich

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Pečeno pile u pivu Lidije Bastianich by Shutterstock Shutterstock

Ovaj recept za pečeno pile u pivu poznate kuharice Lidije Bastianich je inspiriran kuhinjom sjeveroistočno Italije i jednostavno se priprema.

Sastojci

Broj porcija
6
1pile (1.5-1.8 kg)
6 gsoli
2 glaviceluka, srednje veličine
1mrkva, velika
2pastrnjaka, srednje veličine
2 žlicelišća kadulje
4klinčića
1 štapićcimeta
350 mlpilećeg temeljca
350 mlsvijetlog piva
250 mlnefiltriranog soka od jabuke

Priprema

1Posolite pile

Za početak stavite grijati pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Zatim odrežite višak masnoće s pileta i posolite ga izvana i iznutra s polovicom soli.


2Pripremite povrće

Luk ogulite i narežite na četvrtine, a mrkvu i pastrnjak ogulite i prerežite poprijeko i uzdužno na četvrtine. U dublju vatrostalnu posudu ili lonac od lijevanog željeza koji može u pećnicu stavite luk, mrkvu, pastrnjak, kadulju, klinčiće i cimet. Preostalu sol pospite po povrću.


3Dodajte pile, temeljac, pivo i jabukovaču

Na povrće položite pile pa ulijte temeljac, pivo i jabukovaču i pustite da zavrije na srednje jakoj vatri. Kad je zavrilo, kuhajte nepoklopljeno oko 15 minuta na štednjaku.


4Prebacite u pećnicu

Zatim prebacite u pećnicu i pecite oko 30 minuta, podlijevajući sokom iz posude dva ili tri puta.


5Pokrijte aluminijskom folijom

Nakon 30 minuta, pokrijte pile aluminijskom folijom kako ne bi porumenilo i pecite još 30 minuta.


6Uklonite foliju

Nakon 30 minuta, uklonite foliju i pecite pile dodatnih 20-30 minuta, često podlijevajući, dok se pile i povrće ne skuhaju i ne omekšaju.


Nakon što je pile pečeno, izvadite ga na topli pladanj i okružite povrćem.


7Reducirajte umak

Sokove od pečenja kuhajte na štednjaku dok se ne reduciraju na pola.


Pile poslužite izrezano i preliveno s malo umaka, a ostatak umaka poslužite sa strane.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.