Najbolje lazanje na svijetu

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Najbolje lazanje na svijetu by Shutterstock Shutterstock

Ovo je recept za najbolje lazanje! Bogati slojevi tijesta, mesa, umaka od rajčice, bijelog umaka i sira tope se u ustima. Može li bolje od ovog?


Sastojci

Broj porcija
12
1,3 kgmiješanog mljevenog mesa
30 gluka, sitno nasjeckanog
2 češnjačešnjaka, zgnječena
800 mlsjeckane rajčice (iz limenke)
190 gkoncentrata rajčice (pasta od rajčice)
200 mlpasirane rajčice
120 mlvode
2 žlicešećera
1½ žličicesuhog bosiljka
½ žličicesjemenki komorača
1 žličicatalijanske mješavine začinskog bilja
1½ žličicesoli, ili po ukusu
¼ žličicemljevenog crnog papra
4 žlicenasjeckanog svježeg peršina
12kora za lazanje (obične ili od špinata)
500 gricotta sira
1jaje
500 gmozzarella sira, narezanog na kriške
70 gnaribanog parmezana

Priprema

1 Dinstajte meso

U posudi od lijevanog željeza dinstajte meso, luk i češnjak na umjerenoj vatri dok ne porumene. Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, pire od rajčice i vodu. Začinite šećerom, začinima te dodajte 2 žlice peršina. Kuhajte, poklopljeno, oko 90 minuta, povremeno miješajući.


2 Kuhajte kore za lazanje

Prokuhajte veliki lonac malo posoljene vode. Kore za lazanje kuhajte 8 do 10 minuta u kipućoj vodi. Tijesto ocijedite i isperite hladnom vodom. U zdjeli kombinirajte ricottu s 1 jajetom, preostalim peršinom i 1/2 žličice soli.


3 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C.


4 Slažite lazanje

Za slaganje na dno posude za pečenje veličine 23x33 cm rasporedite 360 g umaka od mesa. Preko umaka od mesa po dužini rasporedite kore za lazanje. Premažite polovicom smjese ricotta sira. Poslažite trećinu kriški sira mozzarella. Premažite s 360 g mesnog umaka preko mozzarelle i pospite 20 g parmezana. Ponovite slojeve, a na vrh stavite preostalu mozzarellu i parmezan. Prekrijte folijom (foliju možete premazati uljem kako biste spriječili lijepljenje).


5 Pecite

Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta. Uklonite foliju i pecite dodatnih 25 minuta. Prije posluživanja ohladite 15 minuta.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
448 kcal
Proteini
29.7 g
Masnoće
21.3 g
Ugljikohidrati
36.5 g
Kolesterol
81.8 mg
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.