Imotska torta

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Imotska torta by Taste Atlas Taste Atlas
Imotska torta by Taste Atlas Taste Atlas
Imotska torta by Taste Atlas Taste Atlas

Ova torta potječe iz Imotskog, a sastoji se od prhkog tijesta i aromatičnog punjenja od badema. Za pripremu ove slastice trebat će vam ipak nešto više vremena i strpljenja, pošto je jedan od važnih elemenata ove torte sama dekoracija.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

250 goštrog brašna
100 grastopljenog maslaca
2 žlicešećera
3žumanjka
200 mlprošeka
1 žličicapraška za pecivo

Nadjev

700 gmljevenih tostiranih badema
280 gšećera
8jaja
2 žlicenaribane korice limuna
2 žlicenaribane korice naranče
4 žlicesoka od limuna
4 žlicesoka od naranče
30 mllikera maraskina
1 žlicaruma
½ žličicecimeta
1vanilin šećer
¼ žličicenaribanog muškatnog oraščića
Bademi
Šećer u prahu (po želji)

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

Brašno prosijajte pa mu dodajte šećer i prašak za pecivo. Promiješajte te prstima napravite rupu u brašnu. Ubacite žumanjke i rastopljeni maslac. Rukama umijesite mekano tijesto postepeno dodajući prošek. Lagano oblikujte tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da malo odmori dok pripremate nadjev. 

Nadjev

2 Tostirajte bademe

Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva. Bademe stavite na lim za pečenje i kratko ih tostirajte u pećnici. Gotove bademe ostavite da se ohlade, a zatim ih ručno ili strojno sameljite. 


3 Pomiješajte suhe sastojke

Pomiješajte sve suhe sastojke te ih lagano povežite s mokrim sastojcima. 


4 Razvaljajte tijesto

Tijesto razvaljajte što tanje te njime obložite kalup promjera 24 cm koji je prethodno potrebno dobro namastili maslacem. Odrežite višak tijesta, ubacite nadjev i žlicom ga zagladite. 


5 Dekorirajte

Višak tijesta tanko razvaljajte i izrežite na trake širine do 2 cm. Trake posložite po nadjevu da dobijete rešetkasti oblik. Po jedan cijeli badem upiknite tamo gdje se trake križaju. 


6 Pecite

Vrlo je bitno da ovu tortu pečete na visokoj temperaturi od 180 stupnjeva prvih 15 minuta, a ostatak vremena, 45 do 60 minuta, torta se zapravo suši na niskoj temperaturi od 110 stupnjeva. 


7 Poslužite

Prije posluživanja, po želji, tortu pospite šećerom u prahu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.