Komiška pogača

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Komiška pogača by Shutterstock Shutterstock

Pogača koje svoje korijene vuče s otoka Visa sastoji se od mekanog tijesta i punjenja od luka, maslinovog ulja, inćuna i povrća.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

600 gglatkog brašna
1 žličicasoli
1 kockakvasca
50 mlmaslinovog ulja
350 mlvode, tople
Napomena:

Nadjev

100 mlmaslinovog ulja
250 gluka
800 gpelata ili pasirane rajčice
50 mlbijelog vina
Papar, po ukusu
80 gfileta inćuna
1 žličicašećera

Priprema

Tijesto

1 Ostavite kvasac da naraste

Pomiješajte 100 ml vode, kvasac i 100 g brašna u manjoj posudi. Ostavite 10 minuta da smjesa naraste. 


2 Umijesite tijesto

Uspijte ostatak brašna u veću posudu i dodajte ostale sastojke i pripremljeni kvasac. Rukom umijesite mekano i glatko tijesto. 


3 Ostavite tijesto

Posudu s tijestom pokrijte krpom i ostavite da se diže 30-60 minuta.

Nadjev

4 Skuhajte umak

Nasjeckajte luk na ploške. Na 60 ml ulja popržite luk. Kad je luk dobio zlatnu boju dodajte pelate, vino i papar te pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. 

Slaganje


5 Razvaljate tijesto

Podijelite tijesto na dva dijela. Jedan dio razvaljajte na debljinu 1,5 cm u oblik kruga. Prebacite tijesto u okrugli pekač promjera 28 cm koji ste prethodno nauljili tako da visi preko ruba.


6 Rasporedite nadjev

Na tijesto stavite pripremljeni nadjev pa posložite slane inćune. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i prekrijte nadjev.


7 Ispecite

Donji rub tijesta prebacite preko ruba gornjeg i zamotajte. Pogaču premažite maslinovim uljem, izbodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 40 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.