Razmrvljeni kvasac i šećer pomiješajte s polovicom toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.
U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, ostatak mlijeka i jaje. Zamijesite glatko tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.
Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.
Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na oko 5 milimetara debljine.
Preko tijesta naribajte četvrtinu maslaca, preklopite tijesto, pa ponovite ribanje maslaca i preklapanje dok ne potrošite sve.
Opet razvaljajte ovog puta preklopljeno tijesto na oko 5 milimetara debljine i narežite na kvadrate. Na sredinu svakog stavite žličicu pekmeza i preklopite pa prstima stisnite suprotne krajeve da nastane oblik specifičan za salenjake.
Poslažite oblikovane salenjake u lagano nauljen veliki lim za pečenje tako da budu malo razmaknuti jer će narasti tijekom pečenja.
Pecite ih na 200 stupnjeva oko 25 minuta. Posipajte šećerom u prahu kad se prohlade.