U jednu posudu pomiješati brašno, sol i ulje, a zatim postepeno dodajte toplu vodu.
Mijesite rukom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Zatim istresite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i podijelite ga na 3 jednaka dijela. Svaki dio dobro umijesiti rukama, a po potrebi dodajte malo brašna (ako se tijesto previše lijepi za ruke).
Formirajte tri kugle, staviti na tacnu ili tanjur, namažite s malo ulja i prekrite prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremate nadjev.
Špinat prvo dobro operite i očistite. Maknite tvrdi dio odnosno peteljke. Usitnite na manje komade, otprilike 2cm debljine.
U špinat dodajte jaja, sir, ulje, vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje i sol. Sve dobro izmiješajte.
Na stol na kojem ćete razvlačiti kore stavite stolnjak i malo brašna. Oklagijom razvaljajte dio tijesta, a zatim ga razvlačite na način da palac bude iznad kore, a ostala četiri prsta ispod.
Lagano povlačite tijesto iznutra prema van prstima podižući prema gore. Ako se bojite da će vam kore pucati prije razvlačenja tijesto premažite uljem.
Kada ste koru dovoljno razvukli polijte s malo ulja pa stavite nadjev s dvije strane. Prije stavljanja nadjev podijeliti u šest dijelova kako bi svaka kora imala istu količinu nadjeva. Koru presavijte prema unutra s lijeve i desne strane i laganim podizanjem stolnjaka zarolajte.
Presijecite po sredini kako biste dobili dva jednaka komada i smotajte u nauljenu tepsiju. Postupak ponovite s ostalim korama.
Zeljanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220° i to 35 do 40 minuta.
Ako pite pečete u starim dobrim tepsijama potrebno je samo staviti na srednji nivo i peći određeno vrijeme, a ako koristite aluminijske posude za pečenje onda pitu prvo stavite na dno pećnice nekih 10-ak minuta, a ostatak vremena pecite na srednjem nivou.
Sastojke za preljev (osim maslaca) pomiješajte i zalijte vruću zeljanicu. Vratite kratko u pećnicu dok tekućina ne zavrije. Izvadite je iz pećnice i prelijte otopljenim maslacem.
Zeljanicu servirajte vruću uz jogurt ili kiselo mlijeko.