Zeljanica s razvučenim jufkama

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Zeljanica s razvučenim jufkama by Ines Škrobo Ines Škrobo
Zeljanica s razvučenim jufkama by Ines Škrobo Ines Škrobo
Zeljanica s razvučenim jufkama by Ines Škrobo Ines Škrobo
Zeljanica s razvučenim jufkama by Ines Škrobo Ines Škrobo
Zeljanica s razvučenim jufkama by Ines Škrobo Ines Škrobo
Zeljanica s razvučenim jufkama by Ines Škrobo Ines Škrobo
Zeljanica s razvučenim jufkama by Ines Škrobo Ines Škrobo

Zeljanica s razvučenim jufkama po receptu Ines Škrobo iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

550 gglatkog brašna
60 mlulja
2 žličicesoli
400 mlvode

Nadjev

500 gšpinata
2jaja
200 gsvježeg sira
50 mlulja
50 mlvrhnja za kuhanje
1 žlicakiselog vrhnja
1 žličicasoli

Preljev

260 mlmlijeka
60 mlvrhnja za kuhanje
1žlica maslaca
sol

Priprema

Priprema tijesta (jufki)

1Pomiješajte sastojke

U jednu posudu pomiješati brašno, sol i ulje, a zatim postepeno dodajte toplu vodu.


2Mijesite

Mijesite rukom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Zatim istresite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i podijelite ga na 3 jednaka dijela. Svaki dio dobro umijesiti rukama, a po potrebi dodajte malo brašna (ako se tijesto previše lijepi za ruke).


3Formirajte tri kugle

Formirajte tri kugle, staviti na tacnu ili tanjur, namažite s malo ulja i prekrite prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremate nadjev.

Nadjev

4Očistite špinat

Špinat prvo dobro operite i očistite. Maknite tvrdi dio odnosno peteljke. Usitnite na manje komade, otprilike 2cm debljine.


5Dodajte ostale sastojke

U špinat dodajte jaja, sir, ulje, vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje i sol. Sve dobro izmiješajte.

Razvlačenje kora

6Pripremite stolnjak i razvucite kore

Na stol na kojem ćete razvlačiti kore stavite stolnjak i malo brašna. Oklagijom razvaljajte dio tijesta, a zatim ga razvlačite na način da palac bude iznad kore, a ostala četiri prsta ispod.


Lagano povlačite tijesto iznutra prema van prstima podižući prema gore. Ako se bojite da će vam kore pucati prije razvlačenja tijesto premažite uljem.


7Dodajte nadjev

Kada ste koru dovoljno razvukli polijte s malo ulja pa stavite nadjev s dvije strane. Prije stavljanja nadjev podijeliti u šest dijelova kako bi svaka kora imala istu količinu nadjeva. Koru presavijte prema unutra s lijeve i desne strane i laganim podizanjem stolnjaka zarolajte.


8Presijecite i zarolajte

Presijecite po sredini kako biste dobili dva jednaka komada i smotajte u nauljenu tepsiju. Postupak ponovite s ostalim korama.

Pečenje

9Pecite 35 do 40 minuta

Zeljanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220° i to 35 do 40 minuta.

Ako pite pečete u starim dobrim tepsijama potrebno je samo staviti na srednji nivo i peći određeno vrijeme, a ako koristite aluminijske posude za pečenje onda pitu prvo stavite na dno pećnice nekih 10-ak minuta, a ostatak vremena pecite na srednjem nivou.

Preljev

10Zalijte zeljanicu preljevom

Sastojke za preljev (osim maslaca) pomiješajte i zalijte vruću zeljanicu. Vratite kratko u pećnicu dok tekućina ne zavrije. Izvadite je iz pećnice i prelijte otopljenim maslacem.


Zeljanicu servirajte vruću uz jogurt ili kiselo mlijeko.