Zakuhajte lonac slane vode i tjesteninu skuhajte al dente. Ocijedite i zalijte hladnom vodom kako bi se tjestenina prestala kuhati, zatim ponovno ocijedite.
U međuvremenu, u većoj tavi na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje. Dodajte gljive te ih pirjajte, povremeno miješajući, dok ne ispari sva tekućina koju su ispustile i poprime smeđu boju.
Popaprite i posolite, smanjite vatru na minimum, dodajte vino te kuhajte, miješajući, 1 do 2 minute dok gotovo pola tekućine ne ispari.
Dodajte špinat, poklopite te kuhajte 1 do 2 minute dok špinat ne počne venuti. Otklopite i nastavite kuhati još 2 do 4 minute, povremeno miješajući, dok špinat u potpunosti ne uvene, a većina tekućine ispari. Prebacite gljive u veliku posudu.
U istoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslac i popržite češnjak na dvije 2 do 3 minute. Češnjak bi trebao zamirisati i lagano posmeđiti. Dodajte marinaru i čili te ostavite na slabijoj vatri da krčka. Krčkajte, povremeno miješajući, 6 do 8 minuta.
Dok se umak kuha, u posudu s gljivama dodajte ricottu, parmezan, origano i ½ žličice soli. Dobro izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Napunite svaku školjku s otprilike 2 žlice smjese sa sirom. Školjke bi trebale biti pune, ali ne i pretrpane.
Rasporedite školjke u tavu s umakom. Poklopite tavu i kuhajte na srednje jakoj vatri 4 do 6 minuta dok se školjke ne skuhaju do kraja. Sklonite s vatre te ostavite jelo da odstoji 5 minuta. Posipajte parmezanom i preostalom žlicom origana.