Zagrijte pećnicu na 205 stupnjeva. U sredinu pekača dimenzija 23 x 33 cm stavite cijeli komad feta sira. Oko sira razbacajte rajčice, prelijte maslinovim uljem i bijelim vinom ako ga koristite.
Sastojke možete malo i izmiješati kako bi se vino i maslinovo ulje jednako rasporedili po svemu. Pospite s malo čilija, posolite i popaprite.
Ubacite u pećnicu i pecite 30 do 35 minuta dok se rajčice ne raspuknu i postanu sočne.
U međuvremenu, dok se sve peče, skuhajte tjesteninu. Zakuhajte lonac slane vode, a 10-ak minuta prije kraja pečenja, ubacite tjesteninu u proključalu vodu i skuhajte ju al dente. Ocijedite, ali ostavite otprilike 235 ml vode od kuhanja.
Izvadite iz pećnice, odmah dodajte češnjak i bosiljak te sve dobro izmiješajte dok se sir ne otopi u kremasti umak. Dodajte i tjesteninu i špinat i pažljivo izmiješajte. Miješajte dok špinat ne počne venuti. U slučaju da vam se sve skupa čini malo suho, dodajte malo one vode od kuhanja tjestenine. Vodu dolijevajte dok vam jelo ne bude po ukusu.
Ako je potrebno, još malo posolite i popaprite. Pospite s podosta parmezana, poslužite toplo i uživajte!