Torta Viktorija

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Torta Viktorija by Shutterstock Shutterstock
Torta Viktorija by Shutterstock Shutterstock

Ova tradicionalna engleska torta je spoj mekanog svijetlog biskvita, lagane kreme od maslaca i šećera (buttercream) i džema od bobičastog voća (jagode, maline). Po želji je dekorirajte svježim voćem.

Sastojci

Broj porcija
10

Biskvit

200 gšećera
200 gomekšalog maslaca
4jaja
200 gglatkog brašna
2 žličicepraška za pecivo
2 žlicemlijeka

Nadjev

100 gomekšalog maslaca
140 gšećera u prahu (prosijanog)
1 kapekstrakta vanilije (po želji)
170 gkvalitetnog džema od jagode ili maline (najbolje domaći)
šećer u prahu za dekoraciju

Priprema

Biskvit

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva te namastite dva kalupa za torte promjera 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Možete koristiti i jedan dublji kalup promjera 20 cm pa ćete biskvit jednostavno prerezati. 


2 Sjedinite sastojke

U velikoj posudi sjedinite šećer, otopljeni maslac, jaja koja ste prethodno umutili, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Trebali bi dobiti glatku, mekanu smjesu. 


3 Pecite

Smjesu razdijelite u kalupe i zagladite špatulom. Pecite 20-ak minuta dok biskvit ne porumeni, zatim ga izvadite da se ohladi.

Nadjev

4 Sjedinite maslac i šećer u prahu

Za nadjev istucite maslac dok ne postane gladak i kremast, zatim postepeno dodavajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije (ako ga koristite). 


5 Premažite i poslužite

Površinu jednog od biskvita premažite kremom od maslaca, a preko kreme premažite džem. Poklopite drugim biskvitom i posipajte šećerom u prahu te poslužite.

Napomena

Kolač možete čuvati u hladnjaku do 2 dana u hermetički zatvorenoj posudi.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
558 kcal
Proteini
5 g
Masnoće
28 g
Ugljikohidrati
76 g
Sol
0.9 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.