Lazanje s piletinom

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Lazanje s piletinom by Shutterstock Shutterstock
Svima omiljene lazanje u nešto drugačijoj i laganijoj verziji, ovaj put u kombinaciji s piletinom, gljivama i špinatom. Naribajte sir, pripremite začine i počnite slagati ove ukusne lazanje.

Sastojci

Broj porcija
12
700 mlpilećeg temeljca
680 gpilećih zabataka (otkoštenih, bez kože, odstraniti višak masnoće)
20 mlmaslinovog ulja
80 gnasjeckanog luka
1½ žličicesoli
½ žličicesvježeg timijana
½ žličicegrubo mljevene čili papričice
280 ggljiva, nasjeckanih
510 gsvježeg špinata
360 mlmlijeka ( 2 % m.m.)
60 goštrog brašna
¼ žličicemuškatnog oraščića
45 gnaribanog parmezana
12 listovaza lazanje (bez prethodnog kuhanja)
110 gnaribane mozzarelle

Priprema

1 Skuhajte piletinu

U većem loncu zakuhajte temeljac na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu, smanjite vatru i krčkajte 18 do 20 dok se ne skuha. Izvadite meso i sačuvajte temeljac, a nakon što se ohladilo, natrgajte ga uz pomoć dvije vilice.


2 Pirjajte povrće i piletinu

Na srednje jakoj vatri zagrijte veću tavu. Dodajte ulje i kružnim pokretima ga rasporedite po tavi. Dodajte luk, ½ žličice soli, timijan, mljevene papričice i gljive te pirjajte 8 minuta. Dodajte i špinat, ali u turama – nakon svakog dodavanja miješajte 2 minute dok ne uvene. Sklonite tavu s vatre i dodajte piletinu. Izmiješajte.


3 Pripremite pekač

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite pekač dimenzija 38 x 23 cm.


4 Napravite umak

Sjedinite mlijeko, brašno i muškatni oraščić. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Temeljac, kojeg ste prethodno sačuvali, zakuhajte na srednje jakoj vatri. Postepeno dolijevajte mlijeko cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Umiješajte preostalu žličicu soli te nastavite kuhati 5 minuta, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne. Sklonite s vatre i umiješajte parmezan.


5 Napravite slojeve lazanja

Na dno pekača dodajte dio umaka, zatim stavite dva lista lazanja, dio smjese od piletine, zatim ponovno malo umaka i malo mozzarelle. Pazite samo da vam listovi za lazanje budu u potpunosti prekriveni umakom. Postupak ponovite s ostatkom sastojaka.


6 Pecite

Namastite aluminijsku foliju te čvrsto prekrijte pekač. Ubacite u pećnicu i pecite 25 minuta, zatim izvadite iz pećnice, pažljivo skinite foliju i vratite u pećnicu na 10 do 15 minuta dok sir ne dobije boju i ne počne ključati.


7 Ohladite

Izvadite iz pećnice i ostavite 5 minuta da se lazanje ohlade.

Napomena

Lazanje ne morate odmah ispeći, složite ih u pekač, pričekajte da se ohlade, zatim ih prekrijte folijom i stavite u zamrzivač. Ovako ih možete čuvati do dva mjeseca. Kada ih budete odmrzavali, samo ih izvadite iz zamrzivača i stavite u hladnjak preko noći te ih sljedeći dan ispecite.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
286 kcal
Proteini
23 g
Masnoće
10.2 g
Ugljikohidrati
25 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.