Originalni recept za bolognese

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Originalni recept za bolognese by Shutterstock Shutterstock

Originalni i jedini registrirani recept za bolognese iz 1982. godine.

Sastojci

Broj porcija
4
300 ggrubo mljevene govedine
150 gpancete
50 gmrkve
30 gluka
300 gumaka od rajčice ili oguljenih rajčica
Pola čaše suhog bijelog vina
Pola čaše punomasnog mlijeka
Malo juhe (po potrebi)
maslinovo ulje ili maslac
sol i papar
pola čaše vrhnja (po želji i ako koristite suhu tjesteninu)

Priprema

1 Popržite pancetu i povrće

Nasjeckajte pancetu na kockice. Rastopite je u debeloj tavi promjera oko 20 cm. Dodajte 3 žlice maslinovog ulja ili 50 g maslaca i sitno nasjeckano povrće (mrkvu, celer i luk). Pirjajte dok povrće ne omekša.


2 Dodajte meso

Dodajte mljeveno meso i dobro promiješajte kuhačom dok se ne skuha i "zapjeni". Dodajte vino i nježno miješajte dok alkohol potpuno ne ispari. Zatim dodajte mlijeko, polako ga ulijte i kuhajte dok ne ispari.


3 Dodajte rajčicu i kuhajte

Dodajte umak od rajčice, pokrijte i krčkajte polako oko 2 sata, dodajući juhu kad god je potrebno. Posolite i popaprite.


4 Dodajte vrhnje

Na samom kraju pripreme, ako se umak poslužuje sa suhom tjesteninom (npr. penne, rigatoni, fusilli), dodajte malo vrhnja za kuhanje. Ako koristite tagliatelle, koristite ga onakvog kakav je.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.