Amatriciana

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Amatriciana by Shutterstock Shutterstock

Tjestenina amatriciana je tradicionalno talijansko jelo koje potječe iz grada Amatrice u regiji Lazio. Ovo jelo je poznato po svojoj jednostavnosti, ali i odličnom okusu. Dobar je izbor za sve koji su u gužvi jer ne zahtijeva brdo namirnica, a kako je pripremaju u Gastronomici, saznajte u nastavku.


>> Vodimo vas u jedan mali talijanski dućan u Zagrebu i otkrivamo cijelu priču iza njega


Sastojci

Broj porcija
5
400 gšpageta
200 gguanciale slanine od sušenih svinjskih obraza
120 gsira Pecorino di Amatrice (ili Pecorino Romano DOP)
500 gpelata

Priprema

1Pripremite guanciale

Ukoliko koristite željeznu tavu, namažite je mašću. Ako imate neprijanjajuću tavu, preskočite ovaj korak.


Narežite guanciale na trakice (ne na kockice) i stavite ga u tavu. Pržite na laganoj vatri dok masni dijelovi ne postanu prozirni.


Kada je gunaciale hrskav i prepečen, izvadite ga šupljikavom žlicom i stavite na tanjurić.


Masnoću ostavite u tavi.


2Pripremite umak

U tavu dodajte pelate i kuhajte ih 10-15 minuta.


Nakon kuhanja, zgnječite ih vilicom kako biste dobili kašu. Dodajte malo ribanog pecorino sira.


Kušajte i prema potrebi dodajte soli.


3Kuhajte špagete

Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju tako da budu al dente.


Ocijedite špagete i dodajte ih u umak u tavi. Pirjajte na jakoj vatri 2 minute i dobro promiješajte.


U umak dodajte prethodno pripremljen guanciale i pecorino. Brzo promiješajte.


4Poslužite

Poslužite vruće.

Napomena

Savjet: Kupite komad pecorina i sami ga grubo naribajte, umjesto da kupujete već naribani.