Krpice sa šunkom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Krpice sa šunkom by Shutterstock Shutterstock

Volimo jela koja nas ugriju kad vani zahladi. Jedno od tih su tradicionalne zapečene krpice sa šunkom. Kuhanu tjesteninu pomiješali smo sa šunkom, prženim lukom i začinima, složili u pekač, prelili mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka te zapekli u pećnici.

Sastojci

Broj porcija
4

Krpice

300 gglatkog brašna
3jaja
½ žličicesoli
Voda, po potrebi

Šunka

10 gmaslaca
200 gkuhane šunke
1 glavica luka
2 žliceulja
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Napomena:

Preljev

3jaja
200 mlmlijeka
200 mldomaćeg kiselog vrhnja
Sol, po ukusu
Muškatni oraščić, po ukusu

Priprema

Krpice

1 Zamijesite tijesto

U posudu prosijte brašno, dodajte mu prstohvat soli, promiješajte pa dodajte jaja i nekoliko žlica vode. Umijesite glatko tijesto, ako je tijesto premekano, dodajte brašna. Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte ga krpom i pustite kratko da odstoji.


2 Izrežite krpice

Tijesto podijelite u tri komada i svaki komad razvaljajte što tanje možete. Pobrašnite razvaljane komade tijesta i složite ih jedne na druge. Oštrim nožem izrežite deblje trake koje narežite na kvadratiće, odnosno krpice.


3 Skuhajte krpice

Zakuhajte velik lonac vode i dobro posolite. Ubacite krpice i kuhajte ih oko 5 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Izvadite ih, isperite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijede.

Šunka

4 Nasjeckajte sastojke

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu u kojoj ćete peći jelo premažite maslacem. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Nasjeckajte šunku na kockice 0,5×0,5 cm.


5 Pržite luk i šunku

U većoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Ubacite luk i pržite ga uz miješanje do zlatno smeđe boje. Pred kraj dodajte šunku i još kratko pržite. Maknite s vatre i pomiješajte s kuhanim krpicama. Posolite i popaprite te rasporedite po pripremljenom pekaču.

Preljev

6 Pripremite preljev

U srednje velikoj posudi umutite jaja, vrhnje, mlijeko, sol i muškatni oraščić. Prelijte smjesu preko krpica i stavite u pećnicu na 20-30 minuta.


7 Poslužite

Izvadite iz pećnice, ostavite 10 minuta da se ohladi i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.