Klasični krumpirovi njoki

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 32min
KompliciranostTežina
Cijena
Klasični krumpirovi njoki by Shutterstock Shutterstock
Klasični krumpirovi njoki by Shutterstock Shutterstock
Klasični krumpirovi njoki by Shutterstock Shutterstock
Klasični krumpirovi njoki by Shutterstock Shutterstock

Od par sastojaka, bez kompliciranja.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgbrašnastog starog žutog krumpira
300 goštrog brašna
2jaja
2 žlicemaslaca
1 žličicasoli

Priprema

1 Skuhajte krumpir i ogulite

Kuhajte ga u kori dok potpuno ne omekša. Kad se malo prohladi (ne želite se ispeći po rukama), ogulite ga.


2 Izgnječite

Najbolje bi bilo da koristite gnječilicu za krumpir kroz koju izlaze "niti" ili "špageti"krumpira. Tako će njoki biti najrahliji. Ako već koristite gnječilicu za pire, onda ga nemojte predugo gnječiti jer će izaći sav zrak pa će njoki biti tvrdi.


3 Ohladite

Stavite ga na plitki tanjur (da ne bude baš u grudi u dubokoj zdjeli) i pustite da se ohladi. Ako ste već radili njoke, sigurno ste primijetili da vrući krumpir upija dosta brašna. Ovako će ga upiti puno manje.


4 Dodajte jaja, maslac i sol

Ohlađeni krumpir stavite u zdjelu ili ga na dasci za mijesiti oblikujte u krug s rupom u sredini. U tu rupu dodajte jaja, maslac narezan na kockice i sol.


5 Dodajte pola brašna

Zajedno s ostalim sastojcima, po krumpiru rukom posipajte pola količine brašna. Pola zato što ćete ostatak dodavati postepeno dok mijesite.


6 Zamijesite

Počnite mijesiti tijesto pa malo po malo dodajte brašno. Vidjet ćete kako vam ide cijeli postupak, možda ćete trebati još koju žlicu ako je krumpir mokriji - to sve ovisi i o tome kakav je krumpir.


Tijesto treba biti glatko i mekano, ali da vam se ne lijepi za ruke. Kad dođete do toga da vam se prestane lijepiti za ruke, prestanite ga mijesiti.


Što ga duže mijesite, njoki će biti žilaviji.


7 Režite

Podijelite tijesto na više dijelova i radite "zmije" na lagano pobrašnjenoj površini. Režite na komadiće dužine kakve želite, ali najbolje bi bilo da j "zmija" debljine oko 1,5 cm, a režete komadiće od oko 2 cm.


8 Oblikujte

Ovaj korak možete i preskočiti, a radi se o oblikovanju da im dodate malo reljefa (da se umak bolje primi). Svaki njok zavrtite preko vilice ili ribeža, a možda imate i posebnu drvenu daščicu za oblikovanje njoka.


9 Kuhajte

Za kuhanje vam treba veliki lonac i puno dobro posoljene vode. Nemojte gurati hrpu njoka u mali lončić jer će se voda rashladiti, a njoki raspasti.


Kad ih ubacite u lonac kipuće vode, malo smanjite da baš ne kipi sve preko ruba, pa kuhajte oko 2 minute. Kad isplivaju na površinu, njoki su gotovi.


10 Ocijedite

Kuhane njoke ocijedite, a malo vode od kuhanja si sačuvajte da dodate u umak. Nemojte ih držati dugo u cjedilu da se ne zalijepe. Bolje ih je odmah dodati u umak, promiješati i poslužiti dok je još sve vruće.


11 A što ako ne želite pojesti sve odjednom?

Ni to nije nikakav problem. U tom ćete ih slučaju zamrznuti.


12 Zamrznite što ne mislite kuhati

Ako ste napravili puno tijesta i nećete sve kuhati za ručak/večeru, stanite na koraku 7, odnosno 8 ako mislite raditi neke oblike.


Takve njoke poslažite jedan pored drugog na tacnu (ravno da ne popadaju) i stavite u zamrzivač ili škrinju. Ostavite preko noći pa idući dan kad budu zamrznuti izvadite i pustite minutu vani - čisto da se dno malo odmrzne pa ćete ih lakše skidati.


Takve zaleđene njoke s tacne spremite u vrećicu za zamrzavanje i vratite u zamrzivač ili škrinju. Kad vam zatrebaju, izvadite ih i skuhajte.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.