Kremšnite

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremšnite by Darko Debić Darko Debić

Svi koji su probali oduševljeni su ovim kremšnitama. Ono što ih razlikuje od većine ostalih recepata je puno više mlijeka u odnosu na brašno i jaja, zbog toga se dobije velika količina i jako su mekane, prozračne, a opet se mogu lijepo rezati.

Sastojci

Broj porcija
16

Kore

500 glisnatog tijesta (dva po 250 g)

Krema

2,5 lmlijeka
0,5 lvode
8jaja
6vanilin šećera
250 gkristal šećera
200 gglatkog brašna
100 gškrobnog brašna (gustina)
200 gšećera u prahu

Šlag

300 mlslatkog vrhnja

Priprema

Količina namirnica je za veliki kalup iz pećnice, dimenzija 40x27 centimetara.


1 Ispecite kore

Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljajte na otprilike 45x30 centimetara. Zatim prebacite na lim za pečenje i ispikajte vilicom.


Pecite na 220 stupnjeva dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju, oko 15 minuta. Ponovite isto s drugom polovicom tijesta.


2 Napravite kremu

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodajte kristal šećer i miksajte dvije do tri minute, dodajte oko 50 ml mlijeka, gustin i brašno, miksajte još par minuta.


Stavite na vatru ostatak mlijeka i vodu. Čim zakuha smanjite jačinu vatre, maknite s vatre pa u mlijeko dodajte smjesu sa žumanjcima i dobro izmiješajte.


Vratite na vatru, stalno miješakte i kuhajte najmanje 10 minuta. Dok se krema kuha, od bjelanjaka i šećera u prahu napravite snijeg uz dodatak malo soli i vanilin šećera, neka ne bude prečvrst snijeg.


Zdjela u kojoj se miksa mora biti jako velika jer se u nju dodaje i kuhana krema, a može se kuhati u velikom loncu, u tom slučaju snijeg dodajte u lonac.


Maknite kremu s vatre i još vruću laganim pokretima sjedinite sa snijegom. Najbolje jakom pjenjačom ili ugašenim mikserom.


3 Izlijte na donju koru

Odmah kremu izlijte na prvu lisnatu koru u duboki lim za pečenje (veliki, od pećnice) ili kalup i ravnomjerno rasporedite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.


4 Premažite šlagom

Dobro rashlađeno slatko vrhnje miksajte, po želji dodajte šećer u prahu. Biljno vrhnje je već zaslađeno pa uzmite to u obzir ako koristite to umjesto mliječnog.


Premažite preko rashlađene kreme od jaja. Drugu lisnatu koru narežite na kocke, veličinu po želji. Slažite kocke na šlag, tako će se lakše i urednije narezati kremšnite.


Bitno je da se sve jako dobro ohladi. Poslužite posipano s malo šećera u prahu.

Darko Debić
Darko Debić
Kuhar i gastro blogger