Lohikeitto - finska juha od lososa

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Lohikeitto - finska juha od lososa by Shutterstock Shutterstock

Lohikeitto ili juha od lososa finski je specijalitet koji grije u hladne dane. Ova kremasta juha s lososom i gomilom povrća nevjerojatno je hranjiva i idealna za hladnije dane, a recept za nju donosimo u nastavku.

Sastojci

Broj porcija
4
30 gmaslaca
3mrkve
pola poriluka
500 gkrumpira
1,2 lribljeg temeljca ili vode
500 gfileta lososa
80 mlslatkog vrhnja
1 žlicasvježeg kopra
sol i papar po ukusu

Priprema

1 Narežite povrće

Mrkve narežite na sitne komade ili na kolute, kako vam više odgovara, poriluk narežite na kolutiće, a krumpir na kockice.


2 Dodajte povrće u lonac

U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri pa dodajte mrkvu i poriluk. Pirjajte uz povremeno miješanje, otprilike 5 minuta, dok povrće ne omekša.


3 Skuhajte krumpir

U isti lonac dodajte krumpir narezan na kockice, temeljac i začine. Kuhajte do vrenja pa smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15-ak minuta, dok krumpir ne omekša.


4 Dodajte losos

U lonac ubacite losos bez kože, narezan na manje komade, a zatim i slatko vrhnje. Promiješajte i kuhajte minutu bez poklopca.


Maknite s vatre, stavite poklopac i ostavite još 5 minuta, dok riba ne bude u potpunosti kuhana.


5 Poslužite

Juhu poslužite dok je još topla i ukrasite ju svježim koprom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.