Bouillabaisse - francuska riblja juha

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Bouillabaisse - francuska riblja juha by Shutterstock Shutterstock

Bouillabaisse je juha nastala u Marseilleu, u provansalskoj regiji Francuske, i to kako bi ribari iskoristili sve ribe koje tog dana nisu prodali na tržnici. Temeljac se priprema kuhanjem ribljih kostiju s nekoliko ključnih sastojaka - šafranom, komoračem i svježom koricom naranče. Nakon kuhanja, temeljac se blenda i procijedi.


Ova se juha uvijek poslužuje s tostiranim kruhom i rouilleom, začinjenim umakom sličnim majonezi, koji se pravi od češnjaka, kruha, maslinovog ulja, a ponekad i od crvene paprike ili šafrana, a umjesto njega možete koristiti i aioli od češnjaka, koji i dalje pruža taj bogati okus češnjaka.

Sastojci

Broj porcija
4
2 žlicemaslinovog ulja
1komorač
1ljutika
2 režnjačešnjaka
1½ žličicesoli
1 žlicakoncentrata rajčice
⅛ žličiceniti šafrana
½ žličicesjemenki komorača
1 prstohvatmljevenog crnog papra
1lovorov list
1široka trakica svježe kore naranče
8 žlicabijelog vina
1 lribljeg temeljca
4grančice svježeg peršina
1 kgribljih fileta

Priprema

1 Prodinstajte povrće

Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani komorač, grubo nasjeckani poriluk, nasjeckanu rajčicu, nasjeckanu ljutiku, nasjeckani češnjak i sol. Kuhajte oko 7 minuta dok povrće ne omekša.


2 Dodajte začine

Dodajte 1 žlicu koncentrata rajčice, šafran, sjemenke komorača, crni papar, koru naranče i lovorov list. Kuhajte dok koncentrat rajčice ne potamni, oko 2 minute.


3 Dodajte vino i temeljac

Dodajte bijelo vino i kuhajte dok vino gotovo potpuno ne ispari, oko 2 minute. Dodajte litru ribljeg temeljca, 4 grančice peršina i još malo soli po potrebi.


4 Kuhajte pola sata

Pojačajte vatru i pustite da zavre. Zatim smanjite vatru i kuhajte 30 minuta pa nakon toga izvadite lovorov list i stabljike peršina.


5 Izblendajte

Smjesu blendajte do glatke teksture pa procijedite i vratite u tavu. Po potrebi dodajte još soli, a zatim ponovno kuhajte do vrenja.


6 Dodajte ribu

Zatim dodajte kilogram narezanih fileta bijele ribe, počevši od debljih komada, a završite s najtanjima. Neka riba bude u potpunosti prekrivena tekućinom i kuhajte nekoliko minuta.


7 Završite kuhanje

Nakon što se riba skuhala, stavite poklopac i ostavite da odstoji 5 minuta. Poslužite u zdjelicama, s nasjeckanim svježim peršinom, uz tostirani kruh i aioli sa strane.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.