Varivo od hokaido tikve i ječma

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Varivo od hokaido tikve i ječma
Varivo od hokaido tikve i ječma
Ovog ljeta su mi hokaido tikve baš lijepo rodile pa sam ih maksimalno iskoristila u kuhinji. Bilo je tu kiflica, rolada, keksića, namaza, pogača i buhtli, sve od pečene hokaido tikve koja se pokazala kao super namirnica. Osim u slatka, tikve volim staviti i u slana jela poput juha, variva i slanih kruhova i pogača. A pošto su nam stigli tmurni, prohladni i kišni dani, ovakva variva su prava riznica okrjepe, dobrog raspoloženja i zdravlja. Tako je nastalo i ovo varivo. Varivo sam obogatila poprženim dimljenim lungićem, slanutkom i čili papričicom jer volim pikantnost i ljutinu. Naravno, možete pripremati i vege varijantu pa izostavite meso i mesni temeljac koji sam koristila.

Sastojci

Broj porcija
1
1 žlicaulja
50 gsuhog, dimljenog lungića (može i neko drugo suho meso, šunka ili panceta)
1manji luk
70 gječma
80 ghokaido tikve (s korom)
1 žličicabalzamičnog octa
200 mltemeljca
3 žliceslanutka iz konzerve
50 gmaslaca
malo ljute čili papričice (koristila sam suhu)
sol i papr
popržene sjemenke bundeve

Priprema

1 Pripremite tikvu

Hokaido tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki. Nije potrebno guliti koru jer ona potpuno omekša kuhanjem, a tikva zadrži lijepu boju.


Nasjeckajte na kockice količinu koja vam je dovoljna za ovo jelo, a ostatak možete zalediti ili ispeći u pećnici pa napraviti pire za pripremu nekog drugog jela.


2 Dinstajte

U posudi za kuhanje zagrijte masnoću pa lagano popržite nasjeckano suho meso.


Dodajte sitno nasjeckani luk i pržite dok se ne zažuti.


Dodajte ječam pa sve skupa popržite cijelo vrijeme miješajući.


3 Dodajte tekućinu i kuhajte

Kada se ječam malo popržio i upio okuse, dodajte nasjeckanu tikvu pa sve zalijte temeljcem. Ukoliko je potrebno, dodajte i malo vode.


Dodajte žličicu balsamičkog octa.


Kuhajte na laganoj vatri oko 35 minuta i povremeno promiješajte.


Kada ječam omekša, dodajte slanutak iz konzerve.


Neka sve još malo prokuha, 5 minuta, pa začinite maslacem, solju, paprom i čili papričicom.


4 Pustite da se prohladi i poslužite

Tako kuhano varivo ostavite da malo stoji, nekih 10 minuta da se okusi prožmu.


Za to vrijeme popržite bučine sjemenke ili kruščiće koje ćete poslužiti uz jelo.


Možete staviti i malo pržene slanine na vrh.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.