Hokaido tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki. Nije potrebno guliti koru jer ona potpuno omekša kuhanjem, a tikva zadrži lijepu boju.
Nasjeckajte na kockice količinu koja vam je dovoljna za ovo jelo, a ostatak možete zalediti ili ispeći u pećnici pa napraviti pire za pripremu nekog drugog jela.
U posudi za kuhanje zagrijte masnoću pa lagano popržite nasjeckano suho meso.
Dodajte sitno nasjeckani luk i pržite dok se ne zažuti.
Dodajte ječam pa sve skupa popržite cijelo vrijeme miješajući.
Kada se ječam malo popržio i upio okuse, dodajte nasjeckanu tikvu pa sve zalijte temeljcem. Ukoliko je potrebno, dodajte i malo vode.
Dodajte žličicu balsamičkog octa.
Kuhajte na laganoj vatri oko 35 minuta i povremeno promiješajte.
Kada ječam omekša, dodajte slanutak iz konzerve.
Neka sve još malo prokuha, 5 minuta, pa začinite maslacem, solju, paprom i čili papričicom.
Tako kuhano varivo ostavite da malo stoji, nekih 10 minuta da se okusi prožmu.
Za to vrijeme popržite bučine sjemenke ili kruščiće koje ćete poslužiti uz jelo.
Možete staviti i malo pržene slanine na vrh.