U velikoj tavi zagrijte maslac na srednje jakoj vatri dok se nije rastopio. Dodajte poriluk, smanjite vatru i pirjajte uz često miješanje dok ne omekša, ali ne porumeni, 10 do 15 minuta.
Dodajte temeljac, krumpir i lovorov list te lagano začinite solju i paprom. Pustite da zavrije na jakoj vatri, pa smanjite na laganu, poklopite i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 15 minuta.
Dodajte vrhnje i mlaćenicu u lonac. Izvadite i odbacite lovorov list. Radeći u serijama ako je potrebno, prebacite juhu u blender. Polako povećavajte brzinu blendera na najveću i miksajte dok smjesa ne bude potpuno glatka, oko 2 minute.
Vratite juhu u čisti lonac. Možete je protisnuti kroz cjedilo ako želite glađu teksturu. Uz često miješanje na srednje jakoj vatri, dovedite juhu do ruba vrenja pa ju uklonite s vatre. Umutite naribani muškatni oraščić. Začinite po vlastitom ukusu solju i paprom i poslužite s vlascem ili mladim lukom.