Juha od krumpira i poriluka

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od krumpira i poriluka by pixabay pixabay

Jednostavna juha od krumpira i poriluka koja ne koristi prečace kako bi pružila najbolji mogući okus i teksturu.

Sastojci

Broj porcija
6
2 žlicemaslaca
950 mlpilećeg temeljca
2srednja krumpira, oguljena i narezana na četvrtine
1lovorov list
240 mlmlaćenice
120 mlslatkog vrhnja
½ žličicemuškatnog oraščića
nasjeckani vlasac ili mladi luk, za dekoraciju
sol
papar

Priprema

1Pirjajte poriluk

U velikoj tavi zagrijte maslac na srednje jakoj vatri dok se nije rastopio. Dodajte poriluk, smanjite vatru i pirjajte uz često miješanje dok ne omekša, ali ne porumeni, 10 do 15 minuta.


2Dodajte temeljac

Dodajte temeljac, krumpir i lovorov list te lagano začinite solju i paprom. Pustite da zavrije na jakoj vatri, pa smanjite na laganu, poklopite i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 15 minuta.


3Dovršite s blenderom

Dodajte vrhnje i mlaćenicu u lonac. Izvadite i odbacite lovorov list. Radeći u serijama ako je potrebno, prebacite juhu u blender. Polako povećavajte brzinu blendera na najveću i miksajte dok smjesa ne bude potpuno glatka, oko 2 minute.


4Vratite na vatru

Vratite juhu u čisti lonac. Možete je protisnuti kroz cjedilo ako želite glađu teksturu. Uz često miješanje na srednje jakoj vatri, dovedite juhu do ruba vrenja pa ju uklonite s vatre. Umutite naribani muškatni oraščić. Začinite po vlastitom ukusu solju i paprom i poslužite s vlascem ili mladim lukom.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.