Juha od jogurta, pšenice, špinata i leće Nigela Slatera

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 5min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od jogurta, pšenice, špinata i leće Nigela Slatera by Nigel Slater Nigel Slater

Ovu juhu možete pripremiti dan prije nego što je planirate jesti, ali jogurt umiješajte tek prije posluživanja, inače će se cijela zgrušati.

Sastojci

Broj porcija
4
100 gzelene leće
90 gpšenice u zrnu
600 gluka
2 češnjačešnjaka
2 žlicemaslinovog ulja
1 žličicasjemenki kumina
1 žličicakorijandera u prahu
1 prstohvatcimeta
1,2 lpovrtnog temeljca
150 gsvježeg špinata
sok jednog limuna
200 gčvrstog jogurta
⅛ žličicekurkume
⅛ žličiceslatke mljevene paprike
16 listićametvice

Priprema

1Skuhajte leću

Leću operite, stavite u lonac i prelijte vodom. Pustite da zavrije, zatim malo smanjite vatru i pustite da krčka dok ne omekša, oko 20 minuta.


Ocijedite i ostavite sa strane.


2Namočite pšenicu

Namočite pšenicu u zdjeli tople vode.


3Pirjajte luk

U međuvremenu ogulite i grubo nasjeckajte luk. Zagrijte ulje u dubokoj, teškoj tavi na umjerenoj vatri, zatim dodajte luk i pustite da se pirja dok ne omekša, dobrih 20 minuta.


4Dodajte češnjak, kumin i korijander

Češnjak ogulite i narežite na tanke ploške, dodajte luku i kad sve omekša dodajte sjemenke kumina, mljeveni korijander i cimet.


5Dodajte pšenicu, povrtni temeljac i leću

Pustite da se začini kuhaju minutu-dvije, a potom pšenicu ocijedite i dodajte u tavu, zajedno s temeljcem od povrća.


Pustite da prokuha, zatim smanjite vatru i kuhajte 20 minuta dok pšenica ne postane mekana, ali ne i raskuhana.


Umiješajte leću.


6Skuhajte špinat

Špinat operite i još mokrog stavite u dublju posudu na jaku vatru, dobro poklopljenu poklopcem.


Pustite da se listovi kuhaju na pari par minuta, zatim ih okrenite kuhinjskim hvataljkama i nastavite kuhati na pari minutu-dvije dok ne omekšaju.


Ocijedite i lagano stisnite u ruci da uklonite većinu vode, a zatim grubo nasjeckajte.


7Dodajte špinat i jogurt

Dodajte špinat u juhu, a zatim smanjite vatru.


Jogurt pomiješajte s pola limunovog soka. Umiješajte u juhu i pustite da se jogurt ugrije, pazeći da juha ne prokuha (ako se dogodi, juha će vam se zgrušati).


8Poslužite

Dodajte kurkumu, mljevenu papriku i nasjeckanu mentu. Provjerite začine, po želji dodajte ostatak soka od limuna. Zatim ulijte u tople zdjelice.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.