Kremasta juha od bundeve

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 5min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremasta juha od bundeve  by Shutterstock Shutterstock
Ugodna, krepka juha savršena za kišne jesenske dane. „Hrana za utjehu“, ali u zdravijem ruhu jer umjesto vrhnja i brašna, juhu zgusnemo povrćem i grčkim jogurtom.

Sastojci

Broj porcija
4
1,4 kgbundeve (npr. muškatna, hokaido, kabocha...), očišćena i razrezana na četvrtine
6 stabljika svježeg timijana
1 žlica + 1½ žličicemaslinovog ulja
1 žličicasoli
Svježe mljeveni papar po ukusu
15 gmaslaca
2 veće glavice ljutike, nasjeckane
700 mlpilećeg ili povrtnog temeljca (više ako je potrebno)
1 žlicasvježe naribanog đumbira
3 lista svježe kadulje, nasjeckana
⅛ žličicemuškatnog oraščića
70 ggrčkog jogurta sa smanjenim udjelom masti
Nasjeckani vlasac, za dekoraciju
Očišćene bučine sjemenke, po želji, za dekoraciju

Priprema

1Pripremite lim za pečenje

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje lagano namastite običnim ili uljem u spreju.


2Začinite bundevu

Bundevu i timijan stavite na pripremljeni lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem, posolite (1/4 žličice) i popaprite. Lagano izmiješajte kako bi se sastojci povezali te u jednom sloju rasporedite povrće po limu.


3Ispecite bundevu

Pecite bundevu 60 do 65 minuta te na pola vremena promiješajte. Pecite dok bundeva ne omekša. Bundevu izvadite pa ju ogulite kada se ohladi.


4Pirjajte ljutiku

U međuvremenu, na srednje jakoj vatri, u velikom loncu ili gusanoj posudi zagrijte maslac. Ubacite ljutiku i pržite 4 do 5 minuta često miješajući.


5Dodajte bundevu

Umiješajte bundevu, đumbir, kadulju i temeljac. Posolite s ¾ žličice soli i popaprite po ukusu. Ostavite da juha zakuha, zatim ju sklonite sa štednjaka.


6Izmiksajte sastojke štapnim mikserom

Štapnim mikserom prođite kroz juhu da ju zagustite, dodajte grčki jogurt i izmiješajte da se sastojci prožmu.


7Poslužite juhu

Juhu razdijelite na četiri zdjelice te poslužite odmah nadjevenu vlascem, s još malo jogurta, bučinim sjemenkama i po želji, s još malo muškatnog oraščića.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
145 kcal
Proteini
3.5 g
Masnoće
8 g
Ugljikohidrati
16 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.