Kajzeršmarn

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Kajzeršmarn by Shutterstock Shutterstock

Carski drobljenac ili Kaiserschmarrn u pripremi je sličan kao i palačinke samo što se u ovom slučaju upotrebljavaju i dobro istučeni bjelanjci koji jelu daju posebnu prozračnost i mekoću. U austrijskoj kuhinji ovo jelo servira se uz kompot od šljiva, posut šećerom ili umakom od jabuka. Vi ga možete poslužiti uz pekmez po izboru, čokoladnim namazom ili bobičastim voćem. 

Sastojci

Broj porcija
4
130 gglatkog brašna
140 mlmlijeka
4jaja
50 gšećera
1vanilin šećer
prstohvat soli
70 gmaslaca
malo ruma (po želji)
šećer u prahu (za posluživanje)
pekmez po izboru (za posluživanje)

Priprema

1 Umutite žumanjke

Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa ih miksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Smjesi dodajte mlijeko, rum i 50 g otopljenog maslaca. Dodajte i brašno pa miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.


2 Istucite bjelanjke

U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli te ih miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dobiveni snijeg lagano umiješajte špatulom u smjesu s jajima. 


3 Pecite

Na tavu promjera 28 cm otopite preostali maslac pa na njega izlijte smjesu. Pecite na srednje jakoj vatri i povremeno provjerite dno smjese. Kad se dno smjese odvoji od tave, maknite s vatre, prerežite na 4 dijela te svaki okrenite i vratite na vatru. 


4 Usitnite

Špatulom počnite usitnjavati četvrtine na manje komade. Povremeno protresite tavu i promiješajte. Kad su svi dijelovi jednako pečeni maknite tavu s vatre, a usitnjene dijelove prebacite na tanjure. 


5 Poslužite

Pospite sa šećerom u prahu i poslužite s pekmezom po želji. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.