Prirodno bojanje jaja

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Prirodno bojanje jaja by youtube
Prirodno bojanje jaja
U prošlosti su se upotrebljavali mnogi prirodni materijali koje su ljudi pronašli u svom okruženju te su pomoću njih bojali jaja. Tradicija bojanja jaja prisutna je i danas stoga vam donosimo načine kako obojiti jaja pomoću vina, ljusaka luka, kurkume, cikle i crvenog kupusa.

Sastojci

Broj porcija
10

Bojanje jaja crnim vinom

1 ljeftinijeg crnog vina
4jaja sobne temperature

Bojanje jaja ljuskama luka

1 lvode
12 glavicacrvenog ili ljubičastog luka ( ljuske)
4 jaja sobne temperature
Gaza ili stare čiste najlonke
Biljke
Komadić slanine (za sjaj jaja)

Bojanje jaja kurkumom

4 žlicekurkume
1 lvode
1 žlicaocta
4jaja sobne temperature

Bojanje jaja ciklom

2 glavicenaribane cikle
1 lvode
2 žliceocta
4 jajasobne temperature

Bojanje jaja kupusom

1 glavica crvenog kupusa grubo narezana
1 lvode
3 žliceocta
4jaja sobne temperature

Priprema

Bojanje jaja crnim vinom

1Kuhajte

Svježa jaja stavite u lonac, napunite ga vinom i kuhajte 30 minuta na laganoj vatri. Uklonite s vatre, izvadite dva jaja i stavite na papirnati ručnik da se osuše. Preostala jaja ostavite u vinu preko noći ukoliko želite svjetlucavi efekt na ljusci. Jaja izvadite van na rešetku ili u karton od jaja i ostavite da se osuše. Jaja obojena crnim vinom poprimit će ljubičastu boju.

Bojanje jaja ljuskama luka

2Ukrasite

Ako želite dobiti jaja s uzorkom bit će vam potrebne stare čiste najlonke izrezane na manje komade ili komadić gaze te različito lišće ili cvjetovi poput djeteline, maslačka, peršina i slično. Na jaja pažljivo pritisnite listove ili latice po izboru te ih lagano oblikujte da prianjaju uz ljusku jajeta. 


3Zavežite

Uzmite komad najlonke i pažljivo ga obložite oko jajeta, pazeći da se list ili latica biljke ne pomaknu, zategnite najlonku te ju zavežite koncem ili špagom. 


4Kuhajte

U lonac stavite ljuske luka i dodajte vodu. U vodu s ljuskama pažljivo poslažite jaja i stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte oko 30 minuta, možete i duže ako želite jaču boju. Maknite s vatre i pustite da se jaja ohlade u loncu. Uklonite najlonke i bilje te ih osušite. Ako želite da jaja budu sjajna premažite ih s komadićem slanine. Jaja obojena u ljuskama od luka poprimit će se smećkasto – crvenu boju.

Bojanje jaja kurkumom

5Kuhajte

Jaja sobne temperature stavite u mlaku vodu zajedno s kurkumom i octom. Stavite na laganu vatru i kuhajte 20 minuta. Uklonite jaja s vatre i ostavite ih u loncu da se ohlade. Ako želite svjetlo žutu boju izvadite ih iz vode i ostavite da se posuše, ako želite intenzivniju boju ostavite ih u vodi preko noći. Izvadite na papirnate ručnike i ostavite da se osuše. Jaja obojena kurkumom poprimit će žutu boju.

Bojanje jaja ciklom

6Kuhajte

U lonac stavite naribanu ciklu pa dodajte ocat i vodu. Položite jaja u vodu i stavite na laganu vatru, otprilike 20 minuta. Ostavite jaja u vodi da se ohlade zatim ih izvadite na papirnate ručnike i ostavite da se osuše. Jaja obojena ciklom poprimit će ružičastu boju.

Bojanje jaja crvenim kupusom

7Kuhajte

U lonac stavite grubo narezani crveni kupus i zalijte ga vodom tek toliko da ga prekrijete, dodajte jaja, ocat, poklopite i pustite da zakuha. Nakon što je voda zakuhala, otklopite i kuhajte još 30 minuta na laganoj vatri. 


8Pričekajte da se osuše

Sklonite s vatre, izvadite jaja, a ako želite intenzivniju boju ostavite ih duže, može i preko noći. Nakon što su postigla željenu boju stavite ih na papirnate ručnike i pričekajte da se osuše. Jaja obojena crvenim kupusom poprimit će plavu boju.


9Ukrasite

Jaja možete još ukrasiti i običnim gumicama. Nekoliko gumica stavite oko jajeta, tako da budu odvojene ili prepletene te ih kuhajte na isti način. Kad su jaja poprimila željenu boju, izvadite ih iz vode, osušite i uklonite gumice.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.