Zobeno čudo

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Zobeno čudo
Zobeno čudo
Jučer sam imao izraziti craving za nečim slatkim. Kuhinja mi je polu prazna, a i frižider pa je sastavljanje ovog deserta bilo zaista zanimljivo 🤓 Ako nečega uvijek imam, to su zobene. Savršene u raznim kombinacijama, slatkim ili slanim uvijek nekako spase stvar. Hvala zobene, you rock! 🌾🤟

Sastojci

Broj porcija
4
100 gzobenih pahuljica
300 mlzobenog mlijeka
110 gmaslaca sobne temperature
100 gsmeđeg šećera
2jaja
1 žličicaarome vanilije
mrvicu muškatnog oraščića
120 gglatkog brašna
praška za pecivo

Preljev

60 gmaslaca
5 žlicazobenog mlijeka
100 gsmeđeg šećera
100 ggrubo sjeckanih lješnjaka/oraha/badema

Priprema

Zobeno mlijeko zagrijte do vrenja. Prelijte njime zobene pahuljice te ih ostavite 15tak minuta dok zob ne upije svu tekućinu.


U posebnoj zdjeli maslac pjenasto izmiksajte sa smeđim šećerom pa dodajte jaja, aromu vanilije i muškatni oraščić. Smjesu još kratko izmiksajte pa dodajte natopljene zobene pahuljice, brašno i prašak za pecivo.


Kratko sve promiješajte pa izlijte u kalup obložen papirom za pečenje.


Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180ºC.


Dok se kolač peče, u lončiću otopite maslac, zobeno mlijeko i smeđi šećer pa dodajte sitno nasjeckane lješnjake (ja sam s njima radio). Kolač nakon 20 minuta izvadite iz pećnice i prelijte pripremljenim preljevom.


* ja sam dodao i nešto maka na vrh, jer zašto ne?


Vratite kolač u pećnicu i pecite ga još 15 minuta na jednakoj temperaturi.

Coquere
Coquere
Food blogger