Spiralna torta

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Spiralna torta

A.k.a. rolana ili smotana torta. Ne znam kako da vam opišem ovu divotu osim da je preuzela prvo mjesto najbolje torte koju sam ikad radila.

Sastojci

Broj porcija
10
2jaja
5žumanjaka
130 gbijelog šećera
5bjelanjaka
30 gsmeđeg šećera
75 gmljevenih badema
450 gšumskog voća
75 gbrašna
140 gbijelog šećera
30 ggustina
300 mlbiljnog šlaga
3 žlicevode
300 gkiselog vrhnja
aroma vanilije

Priprema

Bjelanjke postepeno umutiti sa 30 g smeđeg šećera.


U drugoj posudi pjenasto umutiti žumanjke, jaja i bijeli šećer. Dodati bademe i brašno, te kratko, sporo umutiti samo da se sve sjedini.


Potom špatulom ili pjenjačom dodati bjelanjke i sjediniti smjesu.


Uliti u veliki pleh od pećnice (ili u dva manja) obložen pek papirom, poravnati, peći na 170°C 8-10 min.


Za voćnu kremu voće i šećer kuhati 10-ak min, pa dodati gustin pomiješan sa vodom. Kuhati još par min i miješati jer se brzo zgusne. Izblendati štapnim mikserom pa procijediti kroz cjedilo.


Dobivenu smjesu možete premazati preko mlakog biskvita i ostaviti sve skupa da se ohladi.


Za bijelu kremu, šlag mekano miksati pa mu dodati kiselo vrhnje i aromu vanilije, miksati još par min do željene čvrstoće.


Ja sam cijelu kremu premazala po voćnoj, ali preporučam da krenete sa polovicom kreme, max 2/3 i ostatkom ukrasite tortu izvana.


Kada su obe kreme premazane, biskvit rezati na trake, (ja sam na 4 trake), prvi urolati sam i postaviti okomito na stalak. Ostale onda rolati okolo njega.


Tortu obložiti acetatnom folijom i po vrhu prekriti prozirnom folijom, stisnuti metalnim obručem i ostaviti da prenoći u frižideru.


Ja sam još na vrh torte preko folije stavila mali podmetač za torte i na to teret, se sve stisne i bude poravnato.


Hladnu tortu premazati ostatkom kreme ili po želji.



Gorana (carpe_dulce)
Gorana (carpe_dulce)