Varivo od graha

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h
Ukupno vrijemeUkupno
3h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Varivo od graha by Shutterstock Shutterstock
Dobri stari grah jedan je od onih recepata za kojima često posežemo kada se poželimo hrane “na žlicu”. Jednostavno je i krepko jelo koje se svakome ponekad treba naći u tanjuru. U slučaju da vam se ne da i nemate vremena nakuhavati, slobodno koristite i grah iz konzerve jer nema baš nikakve razlike osim vremenske.

Sastojci

Broj porcija
12
500 ggraha
1 glavicanasjeckanog luka
200 gslanine, po želji
3nasjeckane mrkve
Peršin, lišće
500 gkrumpira, narezanog na kockice
100 mlulja
1 češanjnasjeckanog češnjaka
1 žlicacrvene paprike
2 žlicebrašna
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Priprema

1 Pripremite grah

Grah namočite u 2 litre vode i ostavite preko noći. Sljedeći ga dan skuhajte u 2,5 l hladne vode. Ostavite da prokuha, vodu bacite te grahu dodajte otprilike 3 l vruće vode i ostavite da se kuha. 


2 Kuhajte

Dodajte nasjeckani luk i meso po želji te posolite i popaprite po ukusu. Nakon što je voda prokuhala, dodajte i nasjeckanu mrkvu, peršin i krumpir. Kuhajte najmanje sat vremena na jakoj vatri dok grah ne omekša. 


3 Sjedinite sastojke

Napravite zapršku. U manjem loncu ili tavi zagrijte ulje te popržite nasjeckani češnjak, dodajte brašno i popržite. Dodajte malo vruće vode, papriku, izmiješajte te umiješajte u grah, zatim kuhajte još nekoliko minuta. Za okus možete dodati i malo pasirane rajčice. 


4 Poslužite

Posolite i popaprite po želji i potrebi te poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.