Lazanje s povrćem

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Lazanje s povrćem
Lazanje s povrćem
Lazanje s povrćem
Lazanje s povrćem
Lazanje s povrćem
Lazanje s povrćem
Bogat povrtni umak, kremasti bešamel i slojevi sočnih lazanja stvaraju savršenu kombinaciju okusa. Brzo i jednostavno pripremljeno jelo savršeno je za obiteljsku večeru ili okupljanje s prijateljima.

Sastojci

Broj porcija
5

Povrtni umak

2srednje mrkve
2crvene paprike
2žute paprike
300 gšampinjona (ili bukovača)
100 ggraška (svježeg ili smrznutog)
1manji krumpir (sitno narezan ili nariban) - za gustoću
400 gpelata (ili pasirane rajčice)
1 žličicaorigana
1 žličicasušenog bosiljka
maslinovo ulje
sol i papar

Bešamel umak

50 gmaslaca
3 žlideglatkog brašna
500 mlmlijeka
Prstohvat muškatnog oraščića
Sol i papar

Priprema

1 Pripremite povrtni umak

Mrkvu naribajte ili narežite na kockice, paprike narežite na male komade, a gljive sitno nasjeckajte, krumpir ogulite i naribajte. 

U širokoj tavi, zagrijte malo maslinovog ulja i pirjajte mrkvu i papriku 5 minuta dok malo omekšaju. Dodajte gljive i grašak te kuhajte još 5-7 minuta.


Umiješajte naribani krumpir, dodajte pelate, začinite origanom i bosiljkom, promiješajte i pustite da se lagano kuha 15-20 minuta dok se umak ne zgusne.


2 Pripremite bešamel umak

U lončiću, otopite maslac, dodajte brašno i miješajte pjenjačom 1-2 minute dok ne postane blago zlatno. Postupno ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje da ne nestanu grudice. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (oko 5 minuta), zatim začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. 


3 Složite lazanje

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U namašćenu posudu za pečenje, stavite malo bešamela da prekrije dno. Posložite prvi sloj lazanja, zatim dio povrtnog umaka, malo svježeg sira i prelijte bešamelom . Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke (trebalo bi biti 3-4 sloja). Na zadnji sloj, stavite preostali bešamel i posipajte ribanim sirom ili sirom istrganim na manje komade. 


4 Ispecite

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 15-20 minuta dok površina ne postane zlatnosmeđa. Pustite da odstoji 10 minuta prije rezanja. Poslužite uz zelenu salatu s malo limunova soka i maslinova ulja. 

Ana
Ana
Farmaceut po struci, zaljubljenik u zdravu kuhinju.