Mrkvu naribajte ili narežite na kockice, paprike narežite na male komade, a gljive sitno nasjeckajte, krumpir ogulite i naribajte.
U širokoj tavi, zagrijte malo maslinovog ulja i pirjajte mrkvu i papriku 5 minuta dok malo omekšaju. Dodajte gljive i grašak te kuhajte još 5-7 minuta.
Umiješajte naribani krumpir, dodajte pelate, začinite origanom i bosiljkom, promiješajte i pustite da se lagano kuha 15-20 minuta dok se umak ne zgusne.
U lončiću, otopite maslac, dodajte brašno i miješajte pjenjačom 1-2 minute dok ne postane blago zlatno. Postupno ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje da ne nestanu grudice. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (oko 5 minuta), zatim začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U namašćenu posudu za pečenje, stavite malo bešamela da prekrije dno. Posložite prvi sloj lazanja, zatim dio povrtnog umaka, malo svježeg sira i prelijte bešamelom . Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke (trebalo bi biti 3-4 sloja). Na zadnji sloj, stavite preostali bešamel i posipajte ribanim sirom ili sirom istrganim na manje komade.
Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 15-20 minuta dok površina ne postane zlatnosmeđa. Pustite da odstoji 10 minuta prije rezanja. Poslužite uz zelenu salatu s malo limunova soka i maslinova ulja.