Kolač s palentom i jabukama

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
Kolač s palentom i jabukama
Kolač s palentom i jabukama
Kolač s palentom i jabukama
Kolač s palentom i jabukama
Kolač s palentom i jabukama
Kolač s palentom i jabukama
Ovaj kolač brzo se priprema i bogat je hranjivim sastojcima poput meda, jabuka, palente i punomasnog mlijeka. Idealan je kao desert, međuobrok ili doručak, a slatkoću možete prilagoditi količinom šećera.

Sastojci

Broj porcija
8
100 g instant palente
200 g oštrog brašna, prosijanog
100 g domaćih krušnih mrvica
60 g šećera u prahu, + za posipanje
½ čajne žlice cimeta
Ribana korica 2 naranče
Ribana korica 2 limuna
1 čajna žlica soli
3 jaja, tučena
500 ml punomasnog mlijeka
100 g meda (tekućeg)
55 ml maslinovog ulja
500 g jabuka, oguljenih, očišćenih i grubo ribanih
100 g suhih brusnica
100 g grožđica

Priprema

Palentu, brašno, krušne mrvice, šećer, cimet, ribanu koricu naranče i limuna i sol pomiješati u jednoj posudi, a jaja, mlijeko, med i maslinovo ulje u drugoj.
Suhu mješavinu dodati mokroj, miješati dok smjesa ne postane ujednačeno.
Jabuke, brusnice i grožđice dodati, promiješati.
Smjesu uliti u papirom za pečenje obložen oblik za pečenje s pomičnim stranicama, promjera 26 cm. Peči u pećnici oko 50 minuta na 180ºC, uz povremeno nadgledanje pečenja – ako kolač počinje dobivati jaču smeđu boju oko rubova, najbolje ga je prekriti folijom i nastaviti s pečenjem.
Kolač nakon pečenja malo ohladiti, izvaditi iz oblika za pečenje i posipati šećerom u prahu.
Laka kuharica
Laka kuharica