Mrvljenac sa šljivama - brzi kolač koji uspijeva svakome

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
Mrvljenac sa šljivama - brzi kolač koji uspijeva svakome
Mrvljenac sa šljivama - brzi kolač koji uspijeva svakome
Mrvljenac sa šljivama - brzi kolač koji uspijeva svakome
Ovaj jednostavni, domaći desert gotov je za 15 minuta pripreme. Najviše vremena ode na čišćenje šljiva, a ostatak se radi u jednoj jedinoj posudi – rukama, bez miksera i dodatnog posuđa. Rezultat je savršeno prhko tijesto koje se topi u ustima, a sočne šljive daju mu blagu kiselkastu svježinu. Savjet: Ako koristite smeđi šećer, najbolji izbor je Muscovado, koji kolaču daje dublji, karamelasti okus. Količinu šećera možete prilagoditi vlastitom ukusu. Ako kolač pečete u obliku s pomičnim dnom, stavite ga na ALU foliju kako sok, koji šljive ispuste tokom pečenja, ne bi kapao po pećnici.

Sastojci

Broj porcija
6
125 g maslaca
125 g brašna
100 g šećera
400 – 600 g šljiva (ovisno o veličini i obliku za pečenje)
Malo cimeta za posipanje

Priprema

Šljive prepolovite i izvadite koštice.
Maslac i brašno utrljajte vršcima prstiju dok ne dobijete smjesu nalik mokrom pijesku.
Dodajte šećer i umijesite prhko tijesto.
Šljive složite po dnu oblika za pečenje promjera oko 20 cm (može i oblik za pitu ili plitka vatrostalna posuda). Po želji ih pospite cimetom.
Tijesto ravnomjerno utapkajte prstima preko šljiva. Pecite na 200 °C oko 40 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Kolač ohladite u kalupu, a zatim ga preokrenite na tanjur za posluživanje.
Laka kuharica
Laka kuharica