U velikom loncu otopite 1 žlicu maslaca i 1 žlicu maslinovog ulja. Dodajte narezani luk i zgnječeni češnjak te pržite na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte rajčice i njihov sok, vodu, slatko vrhnje, šećer, mljevenu crvenu papriku i origano te začinite solju i paprom. Kuhajte na jakoj vatri, gnječeći rajčice vilicom. Smanjite na umjerenu vatru i kuhajte 10 minuta.
U maloj tavi otopite preostalu žlicu maslaca na umjereno jakoj vatri dok ne poprimi smeđu boju, oko 1 minute. U tavu dodajte maslinovo ulje i kruh narezan na kockice te pržite na umjereno jakoj vatri, povremeno miješajući, dok malo ne porumeni, oko 5 minuta. Izvadite iz tave i ostavite da se ohladi.
Juhu od rajčice usitnite štapnim mikserom dok ne postane glatka. Vratite juhu u čisti lonac i zagrijte po potrebi. Začinite solju i paprom. Poslužite s krutonima.