Odrežite vrhove rajčica i malom žličicom izvadite sredinu. Rajčice prebacite u kalup za pečenje, a pulpe i vrhove sačuvajte.
U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte luk i pržite ga oko 3 minute dok ne postane staklen, zatim ubacite i češnjak i pržite još jednu minutu.
Dodajte nasjeckanu pulpu, mješavinu mahunarki i povrtni temeljac pa ostavite da zakuha. Kuhajte 5 minuta, smanjite vatru pa poklopite tavu i kuhajte još 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Dok se nadjev kuha, tostirajte pinjole na srednje jakoj vatri s jednom žličicom maslinova ulja. Tostirajte ih 3 do 4 minute dok ne postanu mirisni i lijepe zlatne boje. Nasjeckajte masline, peršin i datulje. Kada su mahunarke omekšale, ubacite pinjole, masline, peršin, fetu ili kvasac, origano i datulje te dobro izmiješajte i začinite sa soli i paprom po ukusu.
Rajčice napunite mješavinom riže i mahunarki pa vratite vrhove na svaku rajčicu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta ili dok rajčice ne omekšaju i dobiju boju na vrhovima.