U većoj posudi u mlijeku otopite kvasac. Dodajte maslac, jaje, šećer, sol i brašno. Miješajte dok smjesa ne bude glatka. Po potrebi dodajte još nekoliko žlica brašna da napravite čvrsto tijesto. Prebacite na pobrašnjenu površinu pa mijesite tijesto 6 do 8 minuta dok ne postane elastično.
Prebacite u nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite tijesto 1 sat na toplom da naraste.
Dok se tijesto diže sjedinite jabuke, pekan orahe, cimet i šećer. Rastopite maslac i ostavite ga za kasnije.
Tijesto izvadite iz posude te ga podijelite na dva dijela. Svaku polovicu podijelite na 16 komada. Na lagano pobrašnjenoj posudi svaki komad razvaljajte u krug promjera (otprilike) 6 cm. U središte svakog kruga stavite žličicu smjese s jabukama, skupite krajeve i napravite lopticu pa ju umočite u rastopljeni maslac.
U namašćeni kalup za kuglof poslažite 16 loptica pa ih pospite dijelom smjese od jabuka. Dodajte drugi sloj loptica te ih pospite ostatkom smjese od jabuka. Prekrijte pa ostavite oko 45 minuta da tijesto još malo naraste.
Pecite na 180 stupnjeva 35 do 40 minuta ili dok tijesto ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite desetak minuta da se ohladi pa izvadite iz kalupa
Dodajte šećer u prahu, vodu i ekstrakt vanilije u manju zdjelicu i dobro promiješajte. Izlijte preko ohlađenog kruha i poslužite
(po porciji)