Zavežite svinjski file kuhinjskim koncem po dužini na razmaku od 3 cm. U manjoj posudici sjedinite nasjeckane začine, senf, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žličicu soli i 1 žličicu papra. Pripremljenom marinadom dobro namažite file. Prebacite file u posudu s poklopcem i ostavite u hladnjaku minimalno 4 sata.
Sat vremena prije pečenja izvadite file iz hladnjaka. Uklonite višak marinade i ostavite meso na sobnoj temperaturi. U pećnicu stavite lim za pečenje i zagrijte je na 165 stupnjeva.
Stavite tavu na srednje jaku vatru i ostavite da se zagrije. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja i meso. Pecite meso 4 minute sa svake strane dok ne dobije koricu.
Izvadite lim za pečenje iz pećnice te u nju stavite meso. Prelijte meso s ostatkom marinade i rasporedite 40 g narezanog maslaca po mesu. Vratite u pećnicu i pecite 15 minuta.
Dok se meso peče, u većoj zdjeli pomiješajte krumpir, ljutiku, grožđe i 2 žlice maslinovog ulja. Začinite sa soli i paprom te još jednom pomiješajte. Izvadite lim sa svinjetinom te oko svinjetine rasporedite mješavinu krumpira, ljutike i grožđa. Vratite u pećnicu i pecite 1 sat.
Vratite tavu u kojoj ste pekli meso na vatru te ulijte vino. Kuhajte uz konstantno struganje stijenke tave. Kad je alkohol ishlapio ulijte temeljac te kuhajte 5 minuta.
Dodajte ostatak maslaca, začinite sa soli i paprom i maknite s vatre. Procijedite umak kroz sito i spremite na toplo do posluživanja.
Pečenu svinjetinu i prilog izvadite iz pećnice. Prebacite svinjetinu na dasku za rezanje, omotajte je aluminijskom folijom i ostavite 10 minuta prije rezanja.
Narežite na odreske debljine 2 cm, prebacite na pladanj i poslužite uz krumpire, luk i grožđe te umak sa strane.