Svinjski file s pečenim grožđem

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
6h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Svinjski file s pečenim grožđem by Shutterstock Shutterstock

Iako je grožđe namirnica koju rijetko viđamo u receptima, ono će jelu dati balans slatkoće i kiselosti. U ovom smo receptu spojili mekani svinjski file, sočno grožđe i začine.

Sastojci

Broj porcija
8
1,5 kgsvinjskog filea
1 žlicamajčine dušice, sitno sjeckane
1 žlicaperšina, sitno sjeckanog
1½ žličicekadulje, sitno sjeckane
100 gDijon senfa
6 žlicamaslinovog ulja
sol, po ukusu
svježe mljeveni crni papar
85 gmaslaca, narezanog na kockice
1 kgkrumpira, prepolovljenih po dužini
6ljutika, oguljenih i prepolovljenih
1 kgcrvenog ili crnog grožđa bez sjemenki, natrganog u 6 malih grozdova
100 mlcrnog vina
100 mltemeljca po želji

Priprema

1 Marinirajte meso

Zavežite svinjski file kuhinjskim koncem po dužini na razmaku od 3 cm. U manjoj posudici sjedinite nasjeckane začine, senf, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žličicu soli i 1 žličicu papra. Pripremljenom marinadom dobro namažite file. Prebacite file u posudu s poklopcem i ostavite u hladnjaku minimalno 4 sata. 


2 Zagrijte pećnicu

Sat vremena prije pečenja izvadite file iz hladnjaka. Uklonite višak marinade i ostavite meso na sobnoj temperaturi. U pećnicu stavite lim za pečenje i zagrijte je na 165 stupnjeva.


3 Zapržite meso

Stavite tavu na srednje jaku vatru i ostavite da se zagrije. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja i meso. Pecite meso 4 minute sa svake strane dok ne dobije koricu.


Izvadite lim za pečenje iz pećnice te u nju stavite meso. Prelijte meso s ostatkom marinade i rasporedite 40 g narezanog maslaca po mesu. Vratite u pećnicu i pecite 15 minuta. 


4 Ispecite meso

Dok se meso peče, u većoj zdjeli pomiješajte krumpir, ljutiku, grožđe i 2 žlice maslinovog ulja. Začinite sa soli i paprom te još jednom pomiješajte. Izvadite lim sa svinjetinom te oko svinjetine rasporedite mješavinu krumpira, ljutike i grožđa. Vratite u pećnicu i pecite 1 sat.


5 Pripremite umak

Vratite tavu u kojoj ste pekli meso na vatru te ulijte vino. Kuhajte uz konstantno struganje stijenke tave. Kad je alkohol ishlapio ulijte temeljac te kuhajte 5 minuta.


Dodajte ostatak maslaca, začinite sa soli i paprom i maknite s vatre. Procijedite umak kroz sito i spremite na toplo do posluživanja. 


6 Poslužite

Pečenu svinjetinu i prilog izvadite iz pećnice. Prebacite svinjetinu na dasku za rezanje, omotajte je aluminijskom folijom i ostavite 10 minuta prije rezanja.


Narežite na odreske debljine 2 cm, prebacite na pladanj i poslužite uz krumpire, luk i grožđe te umak sa strane.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi