Obična rolada s pekmezom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Obična rolada s pekmezom by Shutterstock Shutterstock

Kolač koji su često radile bake i mnogima je u djetinjstvu bio draži od nekih kompliciranih kremastih slastica. No, ovu roladu nije tako lako napraviti jer biskvit lako puca, pa su neki odustali i od same ideje da ga ispeku. Ali, uz pravi recept nema straha, ispast će kao nacrtana.

Sastojci

Broj porcija
8

Biskvit

3jaja
soli
30 gšećera
50 gglatkog brašna
100 mlvode

Premaz

150 gpekmeza ili marmelade

Priprema

1 Pripremite lim ze pečenje

Veliki lim za pečenje, onaj iz pećnice, lagano premažite uljem, pa na to zalijepite list papira za pečenje. Sada papir premažite uljem kako biste bili sigurni da se pečeni bikvit neće zalijepiti.


Upalite pećnicu i neka se grije na 180 stupnjeva.


2 Napravite biskvit

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, dodajte prstohvat soli i napravite snijeg. Stavite sa strane dok radite žuti dio smjese.


Žumanjke električnim mikserom pjenasto izmiješajte, dodajte brašno i vodu i izmiješajte kratko da nastane glatka smjesa.


Snijeg od bjelanjaka umiješajte ručno, drvenom kuhačom ili bolje gumenom lopaticom, i to u jednom smjeru i lagano kako smjesa ne bi 'pala', točnije da ne izbijete zrak iz snijega od bjelanjaka.


3 Ispecite i ohladite

Istresite smjesu za biskvit u pripremljeni lim i pecite 12 do 15 minuta. Dobro pazite da ne zagori i ako vidite da rubovi tamne, izvadite odmah van iz pećnice.


Bitno je da se biskvit ne prepeče jer bi inače mogao pucati tijekom rolanja.


4 Premažite i zarolajte

Čim izvadite pečeni biskvit iz pećnice, premažite pekmezom ili marmeladom. Birajte one bez komadića jer će se ljepše rezati.


Kad ste premazali, zarolajte i umotajte u vlažnu krpu. Ostavite tako desetak minuta, a kad se rolada prohladi, spremna je za rezanje.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi