Juha od koprive

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od koprive by Shutterstock Shutterstock

Kopriva raste u razdoblju između lipnja i rujna, a može se koristiti u prehrambene, medicinske ili kozmetičke svrhe. Mladu koprivu potrebno je prvo prokuhati, a zatim pripremiti za jelo. Kopriva se najčešće koristi za pripremu čaja, variva, juhe ili rižota. 


Sastojci

Broj porcija
4
300 gmlade koprive
1 velikikrumpir, narezan na kockice
2 češnjačešnjaka, usitnjena
0,5 glaviceluka, narezanog na kockice
1 lpovrtnog temeljca (ili dovoljno da prekrije povrće)
1 žlicamaslinovog ulja
sol, po ukusu
papar, po ukusu
limunov sok, po ukusu

Priprema

1 Pržite

U lonac srednje veličine dodajte maslinovo ulje i pričekajte da se zagrije. Ubacite narezani luk i pržite dok ne omekša. Dodajte i usitnjeni češnjak i pržite još minutu. 


2 Dodajte krumpir i mrkvu

U lonac ubacite usitnjeni krumpir pa sve zalijte temeljcem. Začinite sa soli i paprom po ukusu. 


3 Kuhajte

Poklopite lonac i kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 25 minuta. Prije samog kraja kuhanja ubacite koprivu i kuhajte 10 minuta. 


4 Usitnite

Juhu usitnite štapnim mikserom do kremaste teksture. Pričekajte da zakuha pa maknite s vatre.


Poslužite u duboke tanjure, prelijte s malo maslinovog ulja i par kapi limunovog soka. Posipajte tostiranim sjemenkama sezama ako želite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.