Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite mrkve, narežite ih na veće komade i stavite u posudu. U istu posudu nasjeckajte jednu glavicu luka na veće komade.
Začinite sa soli, crvenom paprikom, paprom, kurkumom i soja sosom. Izmiješajte i rasporedite na papir za pečenje u protvan i pecite 35-40 minuta u pećnici.
Drugu glavicu luka nasjeckajte na sitne kockice, kao i mladi luk. U manjoj posudici pomiješajte chia sjemenke sa 3 žlice vode i ostavite da odstoje 10ak minuta. Slanutak ocijedite i isperite pod vodom.
U zagrijanu tavu na malo ulja stavite pržiti slanutak. Začinite ga curryem i crvenom paprikom, te ga pržite do 10 minuta, dok ne dobije tamniju boju sa svih strana. Odložite ga sa strane.
U istu tavu stavite pržiti luk i mladi luk. Posolite i ostavite da se prže 7 do 8 minuta, te ih odložite sa strane. Nasjeckajte sve orahe na sitne komadiće – polovinu odvojite za umak, polovinu za okruglice.
Tako i list peršina – nasjeckajte ga cijelog na sitne komadiće – polovinu za umak, polovinu za okruglice. Za okruglice u posudi pomiješajte prženi slanutak, prženi luk i mladi luk, polovinu nasjeckanih oraha, nasjeckani peršin list, maslinovo ulje, smjesu chia sjemenki i vode i krušne mrvice.
Izradite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu od koje napravite okruglice koje poslažete u protvan. Okruglice stavite peći u pećnicu na 200°C 30-35 minuta, s tim da ih na pola vremena okrenite.
Izvadite pečenu mrkvu i luk iz pećnice te stavite u blender. Dodajte mlijeko, polovinu sjeckanih oraha i polovinu nasjeckanog peršina. Dodajte još 100ml vode, kako bi umak bio rjeđi. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku strukturu.
Tjesteninu skuhajte do pola, te je nakon toga završite u umaku u tavi jer će tako upiti još više okusa.