Okruglice od slanutka u umaku od mrkve

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Okruglice od slanutka u umaku od mrkve by Matei Negovetić Matei Negovetić

Ove okruglice su iznimno jednostavne za napravit, a prepune su okusa, posebno kad se peku u pećnici čime dobivaju novu dimenziju. Umak od pečene mrkve fascinira svojom potpunošću i popunjava svaku tjesteninu koja se nađe uz njega.

Sastojci

Broj porcija
3
150 gslanutka iz konzerve
2crvena luka
1 vezicamladog luka
4mrkve
100 gkrušnih mrvica
100 goraha
100 gperšinovog lista
50 mlbiljnog mlijeka
2 žlicechia sjemenki
50 mlmaslinovog ulja
začini: sol, papar, curry, crvena paprika, kurkuma, soja sos
špageti za prilog

Priprema

1 Pripremite povrće za umak

Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite mrkve, narežite ih na veće komade i stavite u posudu. U istu posudu nasjeckajte jednu glavicu luka na veće komade.


Začinite sa soli, crvenom paprikom, paprom, kurkumom i soja sosom. Izmiješajte i rasporedite na papir za pečenje u protvan i pecite 35-40 minuta u pećnici.


2 Napravite smjesu za okruglice

Drugu glavicu luka nasjeckajte na sitne kockice, kao i mladi luk. U manjoj posudici pomiješajte chia sjemenke sa 3 žlice vode i ostavite da odstoje 10ak minuta. Slanutak ocijedite i isperite pod vodom.


U zagrijanu tavu na malo ulja stavite pržiti slanutak. Začinite ga curryem i crvenom paprikom, te ga pržite do 10 minuta, dok ne dobije tamniju boju sa svih strana. Odložite ga sa strane.


U istu tavu stavite pržiti luk i mladi luk. Posolite i ostavite da se prže 7 do 8 minuta, te ih odložite sa strane. Nasjeckajte sve orahe na sitne komadiće – polovinu odvojite za umak, polovinu za okruglice.


Tako i list peršina – nasjeckajte ga cijelog na sitne komadiće – polovinu za umak, polovinu za okruglice. Za okruglice u posudi pomiješajte prženi slanutak, prženi luk i mladi luk, polovinu nasjeckanih oraha, nasjeckani peršin list, maslinovo ulje, smjesu chia sjemenki i vode i krušne mrvice.


3 Oblikujte i ispecite okruglice

Izradite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu od koje napravite okruglice koje poslažete u protvan. Okruglice stavite peći u pećnicu na 200°C 30-35 minuta, s tim da ih na pola vremena okrenite.


4 Napravite umak od mrkve

Izvadite pečenu mrkvu i luk iz pećnice te stavite u blender. Dodajte mlijeko, polovinu sjeckanih oraha i polovinu nasjeckanog peršina. Dodajte još 100ml vode, kako bi umak bio rjeđi. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku strukturu.


5 Sve spojite

Tjesteninu skuhajte do pola, te je nakon toga završite u umaku u tavi jer će tako upiti još više okusa.

Matei Negovetić
Matei Negovetić
Moje ime je Matei, dolazim iz Zagreba i ono što želim ljudima na svom blogu pokazati je to da je plant – based prehrana prehrana bez ograničenja. Da je to prehrana koju svatko može raditi, svatko tko se želi zabavljati u kuhinji, tko se želi igrati sa okusima, strukturama i mirisima. Da je ovo prehrana za svakog tko vjeruje da se od najjednostavnijih namirnica može napraviti najzanimljivije jelo. Moja priča je krenula prije više od dvije godine, kada sam prestao jesti meso te sam odlučio svoje svakodnevne recepte dijeliti s ljudima. Kako se cijela priča intenzivirala, tako sam odlučio svoje znanje dijeliti i na radionicama kao i na svojoj Akademiji plant – based kuhanja. Danas to želim dijeliti i dalje i biti primjer osobe koja smatra da plant – based prehrana podržava sve naše naume, želje i ciljeve. Recepte koje smišljam rezultat su razumijevanja namirnica – koja s kojom može ići, kakav će okus dati, koju strukturu želim u samom jelu, koje začine želim koristiti te je ono što zagovaram sezonalnost i dostupnost namirnica. Jednostavnost pripreme, okus i vizualni dio svakako su moje tri odrednice svakog pripremljenog jela.

Ključne riječi