Junetina sa suhim šljivama

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Junetina sa suhim šljivama by Shutterstock Shutterstock
Junetina u umaku od suhih šljiva odlično paše uz široke rezance ili pire krumpir. Gusti umak od povrća, vina i šljiva može se kombinirati i uz odreske drugih vrsta mesa.

Sastojci

Broj porcija
4
600 gjunećeg buta
30 gmaslaca
3 žlicemaslinovog ulja
100 gsuhih šljiva bez koštica
2mrkve
1 glavicaluka
100 mlbijelog vina
2 žlicesvježe nasjeckanog peršina
Sol po ukusu
Papar po ukusu
Voda po potrebi

Priprema

1Narežite šljive i povrće

Suhe šljive i korijen celera narežite na manje komade, luk nasjeckajte na ploške , a mrkvu naribajte. 


2Začinite meso

Juneće odreske prekrijte plastičnom folijom pa batom istucite s obje strane. Začinite po ukusu sa soli i paprom.


3Ispecite

U tavu stavite maslac i 2 žlice maslinovog ulja i pustite da se zagrije. Zapecite meso s obje strane dok ne porumeni. Izvadite na tanjur i prekrijte ga folijom. 


4Sjedinite sastojke

U istu tavu dodajte žlicu maslinovog ulja, pustite da se zagrije pa ubacite luk, mrkvu i korijen celera. Pecite dok se povrće lagano ne karamelizira pa ubacite i suhe šljive. Vratite meso u tavu, pirjajte dolijevajući vodom, po potrebi, dok meso i povrće ne omekša. 


5Usitnite

Odreske izvadite i stavite na topli tanjur, a povrće i suhe šljive s vodom prebacite u posudu i usitnite štapnim mikserom. Dobiveni umak vratite u tavu, dodajte vino i vodu po želji, ovisno o gustoći umaka. Vratite i odreske u tavu te ih kuhajte još otprilike 10 do 15 minuta. Umiješajte peršin i sklonite s vatre.


6Poslužite

Juneće odreske poslužite uz široke rezance ili pire krumpir. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.