Keksi za pamćenje

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Keksi za pamćenje  by Shutterstock Shutterstock
Ovaj recept ćete jednostavno obožavati jer ga ne morate striktno slijediti. Imate okvirne mjere, a dalje se sami igrate; ubacujete što imate i što vam se sviđa, a izbacujete što nemate ili što vam se ne sviđa. Bez obzira na koji način ih napravili, ispast će ukusni i hrskavi, a najbolje će pasati uz čašu hladnog mlijeka.

Sastojci

Broj porcija
24
210 gglatkog brašna
1 žličicapraška za pecivo
½ žličicesode bikarbone
200 gmaslaca
1 žličicasoli
200 gšećera
110 gsmeđeg šećera
1 žličicaekstrakta vanilije
100 ggranole ili drugih žitarica
30 gzdrobljenih pereca ili štapića (ili bilo koje druge grickalice)
170 gčokoladnih kapi (ili sjeckane čokolade za kuhanje)
55 gsjeckanih pekan oraha ili bilo kojih drugih orašastih plodova

Priprema

1Sjedinite dio sastojaka

U posudi srednje veličine sjedinite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi mikserom, na manjoj brzini, izmiješajte maslac i šećere. Povećajte brzinu i nastavite miješati još minutu dok smjesa ne bude lagana i mekana. Dodajte jaje i vaniliju pa nastavite miješati istom brzinom 30-ak sekundi dok se svi sastojci u potpunosti ne sjedine.


2Dodajte preostale sastojke

Za ovaj korak biste trebali koristiti drvenu kuhaču ili mikser na najmanjoj brzini. Dodajte mješavinu s brašnom i miješajte dok se dvije smjese u potpunosti ne sjedine. Dakle, dobivena smjesa bi trebala biti glatka. Postepeno dodavajte granolu, perece, čokoladu i orašaste plodove iponovno miješajte da se sastojci dobro sjedine.


3Oblikujte kekse

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a žicu postavite na sredinu. Dva veća lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto oblikujte u loptice (neka svaka bude otprilike 1 ½ velika žlica).



4 Stavite u zamrzivač ili hladnjak

Poslažite kekse u pripremljene limove i pazite da između svakog ima malo razmaka. Po limu biste trebali imati 8 do 12 keksa. Stavite u zamrzivač na 20-ak minuta ili u hladnjak na najmanje sat vremena prije pečenja.


5 Pecite kekse

Pecite jednu po jednu turu, 13 do 16 minuta, dok keksi ne postanu lijepe zlatno-smeđe boje.

Napomena

U slučaju da ne koristite orašaste plodove, dodajte više žitarica, grickalica ili čokolade. Ako želite, dodajte cimeta, kardamoma, pimenta ili što god vam odgovara, ali kako biste najbolje istaknuli okus granole, najbolje je ne dodavati ništa.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi