U posudi srednje veličine sjedinite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi mikserom, na manjoj brzini, izmiješajte maslac i šećere. Povećajte brzinu i nastavite miješati još minutu dok smjesa ne bude lagana i mekana. Dodajte jaje i vaniliju pa nastavite miješati istom brzinom 30-ak sekundi dok se svi sastojci u potpunosti ne sjedine.
Za ovaj korak biste trebali koristiti drvenu kuhaču ili mikser na najmanjoj brzini. Dodajte mješavinu s brašnom i miješajte dok se dvije smjese u potpunosti ne sjedine. Dakle, dobivena smjesa bi trebala biti glatka. Postepeno dodavajte granolu, perece, čokoladu i orašaste plodove iponovno miješajte da se sastojci dobro sjedine.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a žicu postavite na sredinu. Dva veća lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto oblikujte u loptice (neka svaka bude otprilike 1 ½ velika žlica).
Poslažite kekse u pripremljene limove i pazite da između svakog ima malo razmaka. Po limu biste trebali imati 8 do 12 keksa. Stavite u zamrzivač na 20-ak minuta ili u hladnjak na najmanje sat vremena prije pečenja.
Pecite jednu po jednu turu, 13 do 16 minuta, dok keksi ne postanu lijepe zlatno-smeđe boje.