Domaći kruh

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći kruh
Domaći kruh
Donosimo vam jednostavan recept s kojim ćete uz malo volje i truda na stolu imati ukusan i mekan domaći kruh. Ovo je osnovni recept, a vi možete eksperimentirati s dodacima poput sjemenki ili začina po želji.

Sastojci

Broj porcija
8
4 g suhog kvasca
300 ml tople vode
1½ žličice šećera
1 žličica soli
1 žlica maslinovog ulja
400 g glatkog brašna

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U manjoj posudi promiješajte kvasac i ½ žličice šećera s 100 ml tople vode. Ostavite da se kvasac aktivira otprilike 5 do 10 minuta.


2Pomiješajte

U većoj, zasebnoj, posudi pomiješajte preostali šećer, sol i 200 g brašna. 


3Sjedinite sastojke

U kvasac dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u smjesu s brašnom.


4Umijesite tijesto

Sastojke kuhačom promiješajte, a zatim rukama zamijesite tijesto postepeno dodavajući ostatak brašna i ostatak vode. Smjesu mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedite i dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 8 do 10 minuta. Tijesto je spremno kad je glatko i kad se više ne lijepi za prste.


5Ostavite da tijesto naraste

Dobiveno tijesto vratite u veću posudu koju ste prethodno lagano namastili, okrenite par puta kako bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplome 1 do 2 sata. 


6Pripremite kalup za kruh

Pripremite i lagano namastite kalupa za kruh dimenzija 23 x 13 cm. 


7Oblikujte

Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, preklopite par puta, oblikujte u štrucu, prebacite u pripremljeni kalup, pokrijte i ostavite na toplom mjestu 1 sat. 


8Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. 


9Pecite

Pecite otprilike 30 do 35 minuta. 


10Ostavite da se ohladi

Pečeni kruh izvadite iz pećnice i ostavite da se kratko ohladi u kalupu, zatim ga izvadite i ostavite da se u potpunosti ohladi prije rezanja. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.