Konavoska mantala

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Konavoska mantala by TZ Cavtat-Konavle TZ Cavtat-Konavle

Starinske slastice pravljene od ukuhanog mošta karakteristične su delikatese vinogradarskih područja Mediterana od antičkih vremena. U južnoj Hrvatskoj, odnosno u dubrovačkoj okolici, na Pelješcu, Mljetu, Korčuli i Lastovu ovaj slatkiš bez šećera poznat je pod imenom mantala.

Recepti za pripremu variraju u detaljima od kraja do kraja, no svuda je mantala bila obavezan dio blagdanskih i svečanih trpeza.

Mantala se priprema u vrijeme trganja grožđa kada se mošt, prvi iscijeđeni sok ukuhava najmanje na četvrtinu i to prije no što započne proces vrenja. Ukuhavanje traje satima, a tako ukuhana tekućina opojna mirisa zapravo je čisti grožđani šećer i čini bazu za izradu mantale.

Sastojci

Broj porcija
10
2 lukuhanog vinskog mošta (varenike)
150 gkrupno mljevenih badema ili oraha
400 gkrupno mljevenog pšeničnog brašna
1 žlica + 1 žličicacimeta
½ žličiceklinčića
½ žličicemuškatnog oraščića

Priprema

1Ugrijte vinski mošt pa dodajte brašno i ostale namirnice

Varenik stavite da se ugrije, dodajte brašno pa ostale sastojke. Ostavite da se kuha.


2Izlijte u kalup

Kada proključa, nastavite kuhati na srednjoj vatri 20-ak minuta uz stalno miješanje dok se smjesa zgusne, tj kada drvena žlica stoji u

smjesi uspravno.

Izlijte u kalup posut cimetom, ravnomjerno razvucite.


3Ostavite da se suši pa izrežite na kockice

Ostavite da se suši par dana na hladnom mjestu (ne u frižideru).

Režite na kockice, ukrasite narančinim ili lovorovim listom te servirajte.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.