Mak-vanilija kuglice

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
35min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Mak-vanilija kuglice by Shutterstock Shutterstock
Mak-vanilija kuglice by Shutterstock Shutterstock

Aromatični mak savršeno se slaže s nježnom vanilijom i slatkom bijelom čokoladom. Priprema ovih kuglica je jednostavna i od ove količine sastojaka dobit ćete oko 50 komada.

Sastojci

Broj porcija
25

Kuglice

500 mlmlijeka
80 gpraška za puding od vanilije
20 gvanilin šećera
120 gšećera
200 gmaslaca
250 gmljevenog maka

Glazura

250 gbijele čokolade
100 mlulja

Priprema

1Skuhajte pudinge i šećer u mlijeku, ohladite

U 200 ml mlijeka pjenjačom umutite 2 vrećice (2*40g) praška za puding od vanilije.

Preostalih 300 ml mlijeka ulijte u srednji lonac. Dodajte šećer i vanilin šećer pa zagrijte do vrenja. U vrelo mlijeko ulijte smjesu s razmućenim praškom pa kuhajte nekoliko minuta uz miješanje. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a povremeno promiješajte kako ne bi nastale grudice.


2Umutite maslac pa mu dodajte ohlađeni puding i mutite

Maslac sobne temperature narežite na manje komade pa umutite mikserom. Dodajte dio po dio ohlađenog pudinga i nastavite mutiti dok se smjese ne spoje.


3Na kraju dodajte mak pa ohladite smjesu

U smjesu umiješajte i mak.

Smjesu ohladite do čvrstoće pri kojoj lako možete oblikovati kuglice (najbolje oko pola sata u zamrzivaču).

Pladanj na koji ćete slagati kuglice obložite prozirnom folijom.


4Oblikujte kuglice pa ih ponovno ohladite

Vlažnim rukama oblikujte kuglice manje veličine. Od ove količine ispast će ih oko 50 komada.

Kuglice slažite na foliju pa ih stavite oko pola sata u zamrzivač kako bi zadržale oblik prilikom kasnijeg umakanja u glazuru.


5Pripremite glazuru pa umačite kuglice

Za to vrijeme pripremite glazuru.

Na pari otopite čokoladu s uljem i pustite da se malo prohladi.

Kuglice pažljivo umačite u glazuru, izvadite ponovno na foliju ili na rešetku i pustite da se stisnu. Glazura bi nakon 20-ak minuta trebala lagano promijeniti boju, što je znak da se stisnula.

Ostatak glazure ulijte u plastičnu vrećicu, kojoj lagano probušite vrh i prošarajte preko kuglica. Ponovno pustite da se čokolada stisne pa slažite kuglice u ukrasne papirnate kalupe.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.