Mousse od čokolade

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Mousse od čokolade
Mousse od čokolade
Jeste li ikad probali pravi mousse od čokolade? Ako niste, ovo je recept za najbolji čokoladni mousse koji možete napraviti u svega 20 minuta! Ovo nije jedan od onih recepata gdje ćete koristiti običnu čokoladu za kuhanje (koja obično sadrži samo 30-40 posto kakaa) ili biljno (zaslađeno) slatko vrhnje. Kod moussea je sve u kvalitetnom vrhnju i u čokoladi. Koristite dobro mliječno slatko vrhnje sa barem 30 posto mliječne masti te čokoladu sa barem 60 posto kakaa kako biste dobili najbolji mogući rezultat. Ja koristim nestle noir cokoladu sa 65 posto kakaa koja je sasvim dobra za ovaj recept.

Sastojci

Broj porcija
4
230 gčokolade
30 gmaslaca
5 žlicavode
1 prstohvatsoli
3jaja (razdvojiti na bjelanjke i žumanjke)
50 gšećera u prahu
130 mlslatkog vrhnja (istući u šlag)

Priprema

Na pari, ili u mikrovalnoj, otopite izlomljenu čokoladu sa maslacem i sa vodom. Kada se otopi promiješajte i dodajte dobar prstohvat soli. Sol podiže okus čokolade. Pustite da se samo malo ohladi te dodajte 3 žumanjka. Ovu smjesu morate izblendati sa štapnim mikserom kako se zbog visokog sadržaja masti nebi kasnije „razdvojilo“.


U jednoj posudi izmiksajte bjelanjke, a u drugoj slatko vrhnje sa šećerom u prahu. Kada ste napravili sve komponente (čokoladnu masu, bjelanjke i tučeni šlag) u većoj posudi sa pjenjačom ili špatulom lagano promiješajte čokoladnu masu sa tučenim bjelanjcima dok se ne ujedniči te također lagano umješajte šlag koji ste napravili. Ovo sve radite lagano i bez miksera kako bi mousse bio prozračan i pun onih mjehurića zraka.


Mousse rasporedite u čaše te stavite u hladnjak barem 2-3 sata kako bi se stegnuo. Može se poslužiti uz sezonsko voće, posuti sa šećerom u prahu, kakaom... Izbor je na vama!


*ja sam bio siguran da koristim svježa jaja te ih nisam termički obrađivao, ukoliko niste sigurni u svježinu jaja prije dodavanja u recept ih termički obradite na pari (žumanjke sa čokoladom na pari, i bjelanjke tucite na pari)*

Vedran
Vedran
Food blog
Student ekonomije kojem je kuhača draža od skripte...