Pečeni odresci kupusa

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
 Pečeni odresci kupusa by Shutterstock Shutterstock
 Pečeni odresci kupusa by Shutterstock Shutterstock
 Pečeni odresci kupusa by Shutterstock Shutterstock
 Pečeni odresci kupusa by Shutterstock Shutterstock

Pečeni odresci od kupusa su lagan i ukusan prilog koji će se dobro slagati s brojnim jelima. Samo narežite glavicu kupusa pa je do hrskavog savršenstva ispecite u pećnici ili na grill tavi.

Sastojci

Broj porcija
5
1 glavicazelenog kupusa, manja
60 mlmaslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 žličicasoli
¼ žličicemljevenog crnog papra
40 gpekan ili običnih oraha, prepolovljenih
1limun, prepolovljen
svježe ribani sir

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 200°C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane.


2Narežite kupus

Kupusu odrežite donji (korijenasti) kraj i stavite ga na dasku za rezanje tako da ga položite na upravo odrezani kraj. Izrežite kupus na kriške debljine oko 2 cm, odozgo prema dolje.


Stavite na pripremljeni lim za pečenje. Ako imate više kriški nego što stane u lim za pečenje bez da se međusobno dodiruju, podijelite ih na dva lima za pečenje.


3Premažite kupus uljem i začinima

U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, sol i papar.


Kuhinjskim kistom premažite jednu stranu kupusa, zatim ga okrenite i premažite drugu stranu.


4Ispecite u pećnici

Pecite kupus 26 do 28 minuta, ili dok ne postane hrskav na rubovima i mekan u sredini.


Ako koristite jedan lim za pečenje, pecite na središnjoj rešetki, ako koristite dva lima za pečenje u isto vrijeme, koristite obje pozicije donje trešetke.


Na pola pečenja okrenite lim za 180 stupnjeva. Ako koristite dva lima, također izmjenite njihov položaj na gornjoj i donjoj rešetki. Nema potrebe za preokretanjem kupusa.


5Tostirajte orahe

Dok se kupus peče, tostirajte orahe u pećnici. Raširite orahe na manji, nepodmazan lim za pečenje. Tostirajte ih u pećnici s kupusom dok ne zamirišu i dok jezgra oraha ne postane svijetlosmeđa, oko 8 minuta. Na pola pečenja ih protresite.


Ne odlazite tijekom zadnjih nekoliko minuta pečenja. Orašasti plodovi vole zagorjeti čim se odmaknete.


Izvadite orahe iz pećnice i odmah prebacite na dasku za rezanje (ako ih ostavite na vrućoj podlozi, mogli bi zagorjeti). Pustite da se ohlade, a zatim ih grubo nasjeckajte.


6Začinite pečeni kupus

Pečeni kupus pospite parmezanom i svježim začinskim biljem. Iscijedite limun po vrhu, a zatim pospite nasjeckanim orasima. Poslužite vruće.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi